Znanstveni trendovi u pronalaženju novih antikariogena

 

Formiranje zubnog plaka i njegov utjecaj na zdravlje usne šupljine česta je, ali značajna tema kojom se bave znanstvenici stomatolozi. Jedan od ciljeva takvih istraživanja je stvaranje antikariogenog pripravka koji bi učinkovito mogao utjecati na smanjenje mogućnosti razvoja štetnog biofilma i posredno karijesa.

Nedavno objavljena studija u „Archives of Pharmacal Research“ (ožujak, 2013.) vezana je uz antibakterijsku aktivnost ekstrakta drveta Albizia myriophylla. Primjerci drveta pronađeni na području južnog Tajlanda kriju sastojak lupinifolin, koji ima snažno bakteriostatsko djelovanje na Streptococcus mutans. U nastavku istraživanja ispitat će se mogućnost njegove praktične primjene.

U drugoj eksperimentalnoj studiji opisanoj u međunarodnoj online znanstvenoj publikaciji „PLoS One“ u kolovozu prošle godine analizirana su svojstva mliječnih proteina. Istaknuta je mogućnost interferiranja mliječnih proteina s procesom razvoja bakterijskih kolonija koje rastu na površinama prekrivenim slinom. Bovin mliječni osteopontin (OPN), vrsta fosforiranog glikoproiteina, pokazao je na in vitro modelima zubnog biofilma aktivnu mogućnost sprečavanja razvoja skupina bakterija. Ustanovljeno je kako se OPN može vezati za staničnu površinu bakterija te time reducirati formiranje biofilma. Takva aktivnost zabilježena je nakon čak 12 sati, kada je određena količina biofilma već formirana. OPN je reducirao stabilnost postojećeg biofilma i utjecao na smanjenje njegova daljnjeg razvoja. Takav sastojak mogao bi biti koristan u terapijskoj primjeni ukoliko se potvrdi njegova učinkovitost in vivo.

Čaj, jedan od najraširenijih napitaka na svijetu, poznat je po brojnim bioaktivnim komponentama. Jedna od njih je oksidacijska i antimikrobna komponenta katehina – Epigallocatechin gallate (EGCG). U „Archives of Oral Biology“ znanstvenici su dokazali njegovo svojstvo inhibicije rasta S. mutans u in vitro ispitivanju na zanimljiv način. Suprimiranjem aktivnosti određenoga gena, koji je kod S. mutans odgovoran za formiranja biofilma i staničnu adherenciju, može se reducirati formiranje plaka – smanjenjem stvaranja biofilma – a da pritom ne dolazi do suprimiranja rasta kompletne bakterijske populacije oralne flore. U članku objavljenom u časopisu „Nutrition“ zaključuje se kako čaj sadrži prirodni antikariogen te pripada skupini namirnica koje imaju svojstvo čuvanja oralnog zdravlja.

Istraživanja koja su usmjerena prema očuvanju zdrave oralne sluznice ponekad su vezana uz već poznate sastojke koji su pokazali bioaktivna svojstva u različitim primjenama. Ekstrakti drveta ginkgo biloba primjenjuju se u liječenju radi svojih antitumorskih i antimikrobnih svojstava. U studiji u „Folia Microbiologica“ (rujan, 2012.) analiziran je učinak ginkgogenoličke kiseline (GGA) u odnosu na S. mutans. Ustanovljeno je da GGA u koncentraciji od 2 μg/mL ima svojstvo inhibicije formiranja biofilma u smislu sprječavanja adherencije S. mutans te baktericidno djelovanje – pri višim koncentracijama (4 μg/mL).

Jestive shiitake gljive opisane su u znanstvenom časopisu „Journal of Biomedicine and Biotechnology“ (studeni, 2011.) u okviru studije koja analizira djelotvornost njihovih ekstrakata. Utvrđena su brojna bioaktivna svojstva koja su značajna u prevenciji karijesa, uključujući baktericidna, antiagregacijska i inhibicijska u odnosu na S. mutans.

Sva ta istraživanja značajni su pomaci u nastojanju unaprjeđenja preventivnih i terapijskih mogućnosti očuvanja zdrave usne šupljine. Povezanost bazičnih znanosti i kliničkih istraživanja bitno utječe na brzinu i kvalitetu dobivenih znanstvenih rezultata, koji mogu naći konkretnu primjenu u sprečavanju i liječenju bolesti vezanih uz tvrda zubna tkiva te oralnu sluznicu.

slike

Ginkgo biloba

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 19 Br. 104/105