Značaj pravilne prehrane za prevenciju i liječenje dekubitalnog vrijeda kod gerijatrijskih bolesnika

Autor: Spomenka Tomek-Roksandić, Nada Tomasović Mrčela, Marica Lukić, Željko Krznarić, Darija Vranešić Bender, Janko Hančević
Sažetak:

Dekubitalni vrijed značajan je gerontološko-javnozdravstveni problem, koji je prisutan na svim razinama zdravstvene zaštite. Geroprofilaksa dekubitusa usmjerena je očuvanju integriteta kože, procjeni nutritivnog statusa, praćenju rizika pojavnosti dekubitalnog vrijeda te promjeni položaja i učestalim okretanjem bolesnika sukladno stručnim smjernicama, uz individualni gerontološki pristup. Izuzetno je značajna nutritivna potpora u prevenciji i liječenju dekubitusa kod starijih bolesnika, kao i rano otkrivanje pothranjenosti. U cilju prevencije nastanka i sprječavanja komplikacija dekubitusa te bržeg cijeljenja dekubitalnog vrijeda kod pothranjenih starijih bolesnika, nerijetko su potrebne nutritivne intervencije s enteralnim kalorijskim pripravcima koji mogu sadržavati specifične nutrijente poput arginina, cinka i vitamina C. Mjere geroprofilakse dekubitusa upućuju na neophodnost planiranog, sustavno strukturiranog procesa gerijatrijske zdravstvene njege uz primjenu sveobuhvatne sestrinske dokumentacije za bolesnike starije životne dobi. 

Ključne riječi:
dekubitus; gerijatrija; nutritivno liječenje; primarna prevencija; procjena uhranjenosti