Zašto svjetlo pojačava migrensku bol

Migrena je vrlo neugodno stanje izrazitih glavobolja koje uzrokuju probleme koncentracije, koordinacije, probleme govora, a u osoba koje normalno vide i probleme vida.

Javlja se u oko 12% populacije, a svjetlo pojačava migrensku bol u 80% osoba koje pate od migrene. Razlog ove pojave otkriven je tek nedavno (Nature Neurosci, 10 Jan, 2010). Istraživanje je provedeno na dvije skupine osoba koje pate od migrene: onima koje normalno vide i slijepim osobama. Pojačanje svjetlom uzrokovane migrenske boli bilo je prisutno i u slijepih osoba što znači da za ovaj događaj nije važan normalan osjet vida. Daljnjim istraživanjima provedenim na štakorima otkriveno je da se svjetlom pojačani osjet migrenske boli događa zbog aktivacije posebnih receptora u retini i njihovih živčanih ogranaka u talamusu. Ovi se receptori aktiviraju intenzitetom svjetla. To su fotosenzitivne ganglionske stanice bogate fotopigmentom melanopsinom. Ove su stanice odgovorne i za već dobro poznat fenomen – cirkadijalni ritam (npr. ritam spavanja). Put živčanih ogranaka fotosenzitivnih ganglionskih stanica križa se u talamusu sa živčanim ograncima dura-senzitivnih talamičkih neurona za koje je otprije poznato da su uključeni u razvitak migrene. Prilikom križanja, živčani impulsi (električni impulsi) fotoreceptora dodatno aktiviraju elektroimpulse u dura-senzitivnim stanicama („iritiraju ih“) što je glavni uzrok svjetlom pojačane migrenske boli. Neobično je, i još uvijek nerazjašnjeno, da se prijenos impulsa s fotoreceptora na dura-senzitivne receptore ne događa izravno.

Sličnim mehanizmom moglo bi se objasniti i bukom ili mirisima pojačanje migrenske boli. Sa stanovišta liječenja rezultati ovih istraživanja izrazito su važni – razotkrivaju dijelom izvor nastanka migrene.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 86