Zanimljivosti s Međunarodnog dentalnog sajma u Kölnu

 


Na ovogodišnjem Međunarodnom dentalnom sajmu (International Dental Show – IDS) u Kölnu (10-14. ožujka 2015.) predstavljeno je mnoštvo inovativnih proizvoda. Jedni su privlačili samo izgledom, poput zlatnog Porschea i plešućeg robota, no drugi su doista izazvali pozornost te pohvalu struke. Od inovacija izdvajamo samo neke.

Retrakcijski konac-pasta

Expazen je prvi retrakcijski konacpasta koji se aplicira izravno u gingivni sulkus. Tvrtka Acteon North America predstavila je novi način prikazivanja gingivnog sulkusa. Pomoću posebnog aplikatora u sulkus se istiskuje pasta koja se tijekom istiskivanja stvrdnjava i postaje konac. Zahvaljujući aktivnom sastojku aluminij- kloridu, Expazen djeluje retrakcijski i hemostatski. Proizvođač navodi kako materijal ne iritira niti oštećuje epitelni pričvrstak. Može ostati u sulkusu i do 12 minuta te se jednostavno uklanja vodenom strujom ili sondom.

Oralni karcinom i sustav kvalitativne te kvantitativne procjene rizika

Vigilant Biosciences predstavio je novi dijagnostički sustav OncAlert Oral Cancer navodeći kako je njime moguće procijeniti rizik obolijevanja od oralnog karcinoma. Sustav je temeljen na zaštićenoj tehnologiji koja detektira specifične proteinske markere, indikatore povećanog rizika za oralni karcinom. Radi se o dva testa koji se provode tijekom redovitih stomatoloških godišnjih pregleda. Kvalitativni test u potpunosti se može izvesti u ordinaciji. Pacijent grglja te ispire usta posebnom otopinom koju ispljune u posudu. Indikacijska pločica uranja se u posudu na 10 minuta i očita. Ukoliko je došlo do promjene boje, postoji veća mogućnost obolijevanja (25%) od oralnog karcinoma. Pacijent se upućuje specijalistu na savjetovanje i praćenje. Nakon dva mjeseca provodi se drugi, kvantitativni test. Pacijent ponovo grglja i ispire usta posebnom otopinom te ispljune u posudu, čiji se sadržaj daje na odgovarajuću laboratorijsku analizu (ELISA).

Test se posebice preporučuje visokorizičnoj populaciji (pušači, alkoholičari, nosioci HPV-a). Proizvod je još uvijek u procesu CE registracije, a plasiranje na tržište očekuje se potkraj 2015. godine.

Pomoć u komunikaciji s pacijentom

Smart Table korejske tvrtke OZ Display namijenjen je boljoj komunikaciji s pacijentom. Interaktivno sučelje obiluje korisnim aplikacijama koje uključuju mogućnost prikaza snimki, ilustracija, fotografija, edukacijskih filmova, uključujući dijeljenje podataka s pacijentovim mobilnim uređajem putem aplikacije Takeout. Zbog veličine i multifunkcionalnosti, može biti izuzetno koristan za objašnjavanje i planiranje terapijskih zahvata, praćenje terapije ili grupnu edukaciju.

Novi, visokobiokompatibilni cirkon

Njemačka tvrtka DAL DT Technologies najavila je novi biokompatibilni cirkon u svojoj ponudi. CubeX² cirkonski diskovi namijenjeni su izradi krunica i mostova do tri člana. Pretkliničke studije pokazale su kako se radi o cirkonu biokompatibilne čvrstoće od 720 MPaskala te izvrsnih estetskih karakteristika koje su posljedica specifične kombinacije cirkona i litijum disilikata. Transparentnost i prirodnost boja omogućava izradu zubnog nadomjeska koji zadovoljava estetikom i funkcijom. Diskovi će prema najavi proizvođača biti dostupni u promjeru od 98,5 mm već početkom rujna.

Digitalni otisni sustav

KaVo Lythos Digital Impression system namijenjen je svima koji žele modernizirati svoju ordinaciju te zamijeniti konvencionalni način otiskivanja digitalnim. Integrira proces izrade zubnog nadomjeska u jednostavan digitaliziran sustav. Proizvođač navodi kako taj intuitivan i fleksibilan postupak skeniranja, procesuiranja te dijeljenja podataka može proširiti terapijske kapacitete svake ordinacije.

Implantati posteriorne regije bez cementiranja

Nobel Biocare opisao je novi potpuno necementirajući implantološki koncept. Nudi široku platformu (5,5 mm promjera) za nadomještanje zuba lateralne regije koja omogućava brze i sigurne rezultate. Nobel Active WP dizajniran je posebno za veće molare te dostupan u verziji s kratkim implantatima od svega 7 mm. Takve proporcije omogućavaju skraćen terapijski proces, odnosno trenutnu funkciju kad god je to klinički izvedivo. Implantološke krune NobelProcera FCZ (full-contour zirconia) ključno su rješenje u novom sustavu za posteriornu regiju. Učvršćuju se vijkom koji se retinira u monolitnom cirkonu (dostupan u devet tonova), nudi više angulacijskih mogućnosti, a titanijski adapter se također mehanički retinira. Novi terapijski koncept kombinira veliku čvrstoću uz restauracijsku fleksibilnost. Nema potrebe za cementiranjem niti posljedičnih komplikacija. Snaga veze izdržava velike okluzijske sile posteriorne regije, pa su mogućnosti površinskovertikalnog pucanja ili tzv. chippinga male. PEEK Heeling abutments i PEEK Temporary abutments novi su elementi sustava, anatomski su oblikovani te prilagođeni izravnoj primjeni, a mogu se kombinirati i s drugim Nobel konceptima.

Praktična i sigurna endodoncija

Dentsply Tulsa Dental Specialties odnedavno nudi posebno presterilizirane Lexicon© endodontske iglice za jednokratnu primjenu. Izrađene su od nehrđajućeg čelika te dostupne u svim vrstama i profilima. Praktično su pakirane sa silikonskim stoperima te uobičajeno ISO-kodirane bojom. Jednokratna primjena nosi sa sobom brojne prednosti; smanjena je mogućnost rekontaminacije, unakrsne kontaminacije te olakšana manipulacija u ordinaciji. Mogućnost pucanja iglice u endodontskom kanalu svedena je na minimum, a zahvat traje kraće, što ga čini ugodnijim i za pacijenta. Iglice su optimalne oštrine, čvrstoće i elastičnosti, koja učinkovito osigurava adekvatnu endodontsku terapiju. Uz nove endodontske iglice za jednokratnu primjenu, Dentsply je nedavno plasirao na tržište QMix® 2 u 1 irigacijsku tekućinu. Namijenjena je odstranjivanju smear layera te djeluje dvostruko. Dezinfekcijski i mehanički uklanja nečistoću iz korijenskog kanala jednim jednostavnim ispiranjem.

Expazen – nova pasta i retrakcijski konac u jednom

 

SmartTable – za bolju komunikaciju u ordinaciji

 

Cirkon biokompatibilne čvrstoće 720 MPaskala ima izvrsne estetske karakteristike

 

Digitalni otisni sustav Lythos

 

QMix za irigaciju endodontskih kanala

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 21 Br. 115/116