Zajedničko odlučivanje liječnika i bolesnika moglo bi smanjiti broj propisanih antibiotika za akutne respiratorne infekcije

Cochrane sustavni pregled objavljen 2015. pokazuje da bi liječnike i pacijente trebalo potaknuti na zajedničko odlučivanje vezano uz potrebu za propisivanjem antibiotika za akutne respiratorne infekcije jer takvo odlučivanje može smanjiti propisivanje antibiotika za tu indikaciju. Takva praksa može biti korisna u borbi protiv antibiotske rezistencije.

Zajedničko odlučivanje između kliničara i pacijenata važan je dio skrbi usmjerene na pacijenta. U idealnom slučaju, potrebno je kombinirati dostupne dokaze o djelotvornosti i sigurnosti intervencije sa željama pacijenta i iskustvom zdravstvenog radnika. Kao rezultat, zdravstveni radnici i pacijenti zajedno donose odluku o sljedećem koraku u terapiji.

Akutne respiratorne infekcije, kao što su akutni kašalj, infekcija srednjeg uha ili grlobolja, jedan su od najčešćih razloga zašto pacijenti posjećuju liječnika, osobito zimi. Zdravstveni radnici često propisuju antibiotike za ta stanja, usprkos dobrim dokazima po kojima imaju malo korisnih učinaka. Prekomjerna uporaba antibiotika povezana je s razvojem rezistencije bakterija na antibiotike. To znači da antibiotici više nisu djelotvorni za liječenje stanja za koja su ranije bili djelotvorni. Razvoj antibiotske rezistencije smatra se globalnim zdravstvenim problemom.

Cochrane autori analizirali su deset randomiziranih kontroliranih pokusa u kojima je sudjelovalo više od 1100 liječnika obiteljske medicine i oko 492.000 pacijenata, uglavnom iz Velike Britanije i drugih zemalja Europe. Istraživanja su ispitala intervencije kao što su edukacija liječnika o specifičnim komunikacijskim vještinama s pacijentom vezano za odgovaranje na pitanja o njihovom uvjerenju da su im potrebni antibiotici, kao i korisnim i štetnim učincima antibiotika te postavljanju plana liječenja zajedno s pacijentom. Neka su istraživanja ispitala učinak davanja pacijentima pisanih informacija o antibioticima, i poticanje rasprave s liječnikom o tome jesu li zaista potrebni.

Ovaj Cochrane sustavni pregled utvrdio je da se broj propisanih antibiotika za akutne respiratorne infekcije smanjio unutar šest tjedana nakon pregleda u skupini koja je primila edukaciju i informacije, u usporedbi sa skupinom koja to nije primila. Temeljem analize podataka iz osam uključenih istraživanja, 47% pacijenata u kontrolnoj skupini je dobilo recept za analgetik u usporedbi s 29% u skupini gdje su liječnici ili pacijenti bili izloženi ispitivanoj intervenciji. Objašnjavanje pacijentu prednosti i nedostatke propisivanja antibiotika i zajedničko odlučivanje može biti jednostavna intervencija za smanjenje propisivanja antibiotika i antibiotske rezistencije. 

Coxeter P, Del Mar CB, McGregor L, Beller EM, Hoffmann TC. Interventions to facilitate shared decision making to address antibiotic use for acute respiratory infections in primary care. Cochrane Database Syst Rev. 2015;11:CD010907.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 119/120