XVI. kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora HLZ-a

Na skupu je bilo više od 440 sudionika, od čega njih više od 120 iz regije, čime se kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora etablirao kao jedan od najistaknutijih i najvažnijih događaja u trajnoj izobrazbi liječnika obiteljske medicine u regiji. Središnja tema bila je skrb za kardiološkog bolesnika. Zbog velikog broja radova prvi je put radni dio kongresa trajao puna tri dana, uz aktivno sudjelovanje specijalizanata i specijalista obiteljske medicine, što je dokaz da poticajne mjere u zadnje tri godine imaju dobar odjek. Stručni program su kao i dosadašnjih godina obilježile i vrlo posjećene radionice. Tijekom skupa je održana izborna skupština i izabran novi Upravni odbor društva.

 

U hotelu 4. opatijska cvijeta od 29. rujna do 2. listopada 2016. pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Hrvatske liječničke komore održan je XVI. kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora (HDOD – HLZ). Na kongresu je bilo više od 440 sudionika, od čega njih više od 120 iz regije, čime se kongres HDOD-a etablirao kao jedan od najistaknutijih i najvažnijih događaja u trajnoj izobrazbi liječnika obiteljske medicine u regiji. Uz kvalitetan stručni sadržaj i eminentne predavače, otvaranje kongresa je tradicionalno obilježeno spektakularnim vatrometom i koncertom gudačkog kvarteta. Na kongresu je održana izborna skupština društva i izabran novi Upravni odbor HDOD-a.

Središnja tema kongresa bila je skrb za kardiološkog bolesnika kao jedne od najučestalijih skupina bolesnika koji svakodnevno dolaze u ambulantu liječnika obiteljske medicine te su predstavljene novosti u smjernicama za praćenje i liječenje. Ostale teme su bile bolesnici s najčešćim kožnim bolestima, indikatori kvalitete rada te problem nejednakih prihoda za liječnike obiteljske medicine zaposlenike domova zdravlja u odnosu na liječnike u koncesiji.

Zbog velikog broja radova prvi je put radni dio kongresa trajao puna tri dana, uz aktivno sudjelovanje specijalizanata i mladih specijalista obiteljske medicine, što je primjer da poticajne mjere koje se poduzimaju u zadnje tri godine imaju dobar odjek među kolegama. Društvo će i dalje poticati rad mladih kolega kroz stipendije za pokrivanje svih troškova sudjelovanja na kongresu, minimalne kotizacije i nagrade za najbolje radove.

Stručni program i radionice

Stručni program su svojim prezentacijama dodatno obogatili prof. dr. sc. Igor Švab, koji je predstavio izazove s kojima se liječnici obiteljske medicine susreću u Europi danas, i Tatjana Prenđa Trupec, mag. ing. el., temom o integriranoj zdravstvenoj zaštiti iz perspektive Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Stručni program su kao i dosadašnjih godina obilježile i vrlo posjećene radionice. Doc. dr. sc. Jasna Vučak i dr. Natalija Pavlović održale su radionicu o primjeni botoksa u medicinske i estetske svrhe, dr. Daniela Hamulka i dr. Jelena Stanić izvrsno posjećenu radionicu iz spirometrije, dr. Karmela Bonassin i dr. Daniel Ferlin o holteru tlaka u ordinacijama obiteljske medicine, dr. sc. Valerija Bralić Lang o uvođenju inzulina u terapiju bolesnika sa šećernom bolesti tipa 2, dr. Tamara Sinožić o kompresivnoj terapiji kod kronične venske insuficijencije, dr. Senka Martinović Galijašević o mezonitima kao nekirurškoj metodi rejuvenacije lica i tijela te doc. dr. sc. Đurđica Kašuba Lazić o tome kako pripremiti rad za sudjelovanje na stručnom skupu.

Domovi zdravlja kao centri sinergije

Gost kongresa bio je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Trpimir Goluža, koji je u sat vremena dao priliku sudionicima za postavljanje pitanja vezana uz problematiku obiteljske medicine, ali i rad HLK-a. Pokazao je razumijevanje za probleme obiteljskih liječnika te dao do znanja da Komora stoji iza liječnika obiteljske medicine, da će se boriti za prava liječnika obiteljske medicine uključujući pravo na specijalističko obrazovanje, odlazak u koncesiju prema definiranim stručnim kriterijima, kao i pravo da specijalizanti obiteljske medicine imaju jednake ugovore kao svi drugi specijalizanti u Hrvatskoj. Posebno je naglašen problem provođenja specijalističkog usavršavanja te potreba za boljim sustavom mentoriranja za bolničke specijalizante, kao i inicijativa Hrvatske liječničke komore za centralizaciju raspisivanja natječaja za specijalizaciju.

Posebna čast bila je ugostiti ravnateljicu Doma zdravlja Zagreb – Centar doc. dr. sc. Antoniju Balenović, koja je održala predavanje o modernoj viziji domova zdravlja kao centara sinergije. Doc. Balenović je svakako zaslužila titulu „naj osobe“ ovogodišnjeg kongresa kao jedina ravnateljica u Hrvatskoj koja je raspisala natječaj za deset specijalizacija iz obiteljske medicine u 2016. i tako dala snažnu podršku struci.

Izborna skupština i zaključci

Na izbornoj skupštini HDOD-a, sudjelovalo je 37 delegata; dosadašnji predsjednik dr. Dragan Soldo dobio je jednoglasno povjerenje da vodi društvo i u sljedećem mandatnom razdoblju, uz dr. Bonassin kao dopredsjednicu. Za članove Upravnog odbora izabrani su doc. Kašuba Lazić, doc. Vučak, dr. Kristina Poljski, dr. Željko Maljak, dr. Vanja Pintarić Japec i tajnik dr. Ferlin. Na skupštini je konstituiran i Sud časti, za koji su delegati izabrali prof. dr. sc. Biserku Bergman Marković, prof. dr. sc. Milicu Katić, prim. mr. sc. Josipa Lončara, dr. sc. Kseniju Kranjčević i dr. Luciju Jakelić.

Zaključeno je da se specijalizacije iz obiteljske medicine moraju nastaviti i biti temeljni uvjet za nositelja ambulante za sve nove liječnike koji ulaze u sustav. Nadalje, ulaganje u ljude, opremu i edukaciju te izjednačavanje financijskih prihoda liječnika obiteljske medicine nužan su preduvjet za ostvarivanje punog potencijala liječnika obiteljske medicine koji mogu i žele ispuniti sve zahtjeve koje pred njih sustav pruža. Nužno je objedinjenje pravilnika o specijalističkom usavršavanju kako bi i specijalizanti obiteljske medicine dijelili sudbinu svih ostalih specijalizanata u sustavu.

I konačno, s obzirom na činjenicu da su i liječnici obiteljske medicine izloženi pritisku za odlazak u inozemstvo, potrebna je hitna intervencija: omogućavanje specijalizacije, poboljšanje uvjeta rada, uz adekvatne prihode i druge stimulativne mjere ne samo kako bi se zadržali postojeći, nego i osigurao ulazak novih liječnika u sustav prenapregnut do krajnjih granica.

Novoizabrani upravni odbor HDOD-a, prvi red: dr. Daniel Ferlin, doc. dr. sc. Jasna Vučak, doc. dr. sc. Đurđica Kašuba Lazić, dr. Željko Maljak; drugi red: dr. Karmela Bonassin, dr. Dragan Soldo, dr. Vanja Pintarić Japec, dr. Kristina Poljski

Prof. dr. sc. Igor Švab predstavio je izazove s kojima se liječnici obiteljske medicine susreću u Europi danas

Gost kongresa bio je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Trpimir Goluža

Stručni program prezentacijom je obogatila i Tatjana Prenđa Trupec, mag. ing. el.

Na kongresu je bilo više od 440 sudionika, od čega njih više od 120 iz regije

Na kongresu je bilo više od 440 sudionika, od čega njih više od 120 iz regije

Otvaranje kongresa je tradicionalno obilježeno spektakularnim vatrometom

 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 123