X. kongres KoHOM-a: „Dijete u skrbi liječnika obiteljske medicine“

U Šibeniku, u turističkom naselju Amadria park, od 23. do 26. svibnja 2019. održan je 10. kongres KoHOM-a, kojemu je prisustvovalo više od 700 sudionika. Glavna tema skupa bila je „Dijete u skrbi liječnika obiteljske medicine“, a misao vodilja izreka Eleanor Roosevelt: „Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova“. Zašto baš ta krilatica? Zato što je KoHOM udruga koja je nastala prije10 godina kao znak revolta liječnika obiteljske medicine koji su rekli NE zdravstvenoj administraciji i udružili se u borbi za dignitet obiteljske medicine u Hrvatskoj. Zato što se radilo o vizionarima koji su vjerovali u svoje snove i budućnost… I zbog njih KoHOM i danas postoji i bori se za što bolji položaj liječnika obiteljske medicine.

 

Kongres je održan pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zdravstva, a uvaženi gosti iz Europe svojim su dolaskom potvrdili položaj i značaj KoHOM-a u Europi i svijetu

Osnivačka Skupština KoHOMa održana je 31. siječnja 2009., a registracija je dovršena 26. veljače 2009. Na otvorenju ovogodišnjeg kongresa sudionici su se prisjetili osnivača KoHOM-a, čiji se potpisi nalaze na dokumentu osnivačke skupštine. Dobitnici zahvalnica su dr. Miljenko Kuljiš, dr. Hrvojka Končar, dr. Dijana Mršić-Novački, prim. dr. Vjekoslava Amerl-Šakić, dr. Galibedin Galijašević, dr. Ljiljana Lulić-Karapetrić, dr. Mario Malnar, dr. Josipa Rodić, dr. Bari Šita, dr. Vilma Damjanović-Špirić, dr. Dubravka Domjanić, dr. Nada Majić, dr. Mladen Krnic i dr. Vesna Potočki-Rukavina. Zahvalnice su dobile i bivša predsjednica udruge u dva mandata prim. dr. Ines Balint i aktualna predsjednica dr. Vikica Krolo.

 

Osnivačka Skupština KoHOM-a održana je 31. siječnja 2009., a registracija je dovršena 26. veljače 2009. Na otvorenju jubilarnog 10. kongresa u Šibeniku sudionici su se prisjetili osnivača KoHOM-a, čiji se potpisi nalaze na dokumentu osnivačke skupštine

Kongres je održan pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zdravstva, a uvaženi gosti iz Europe svojim su dolaskom potvrdili položaj i značaj KoHOM-a u Europi i svijetu. Skupu su nazočili dr. Anna Stavdal, izabrana buduća predsjednica Svjetskog udruženja obiteljskih liječnika (engl. World Organization of Family Doctors, WONCA) te donedavna predsjednica WONCA Europe, dr. Andree Rochfort, ravnateljica Sektora za kvalitetu Irish College of General Practicioners, bivša članica EC WONCA, dr. Zalika Klemenc-Ketiš, predsjednica Europskog udruženja za osiguranje kvalitete i sigurnosti u obiteljskoj medicini (engl. European Society for Quality and Safety in Family Practice, EquiP), članica EC WONCA i predstojnica Katedre za obiteljsku medicinu u Mariboru te dr. Juan Mendive, predsjednik Europskog društva za gastroenterologiju u primarnoj zdravstvenoj zaštititi (engl. European Society for Primary Care Gastroenterology, ESPCG) i bivši dopredsjednik WONCA Europe.

Prije otvorenja kongresa, predstavnici KoHOM-a održali su radni ručak s Annom Stavdal. Odazvali su se i Hrvatski liječnički zbor, koji je predstavljala dr. Danći Mihovilčević, te dr. sc. Ines Strenja uime Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Razgovaralo se o problemima hrvatske obiteljske medicine te kako uz pomoć WONCA-e iznjedriti rješenja provediva u Hrvatskoj.

Položaj i značaj liječnika obiteljske medicine
Drugi dan kongresa, prvi radni, počeo je prikazom Nacionalnih smjernica za obradu i odabir primatelja i darivatelja bubrega, koje je predstavila prof. dr. sc. Mirjana SabljarMatovinović. Navedene smjernice u pisanom formatu dobili su svi sudionici. Potom je predavanje o prvoj kohortnoj studiji rođenih na istočnojadranskim otocima (CRIBS) održala dr. sc. Jelena Šarac iz Instituta za antropologiju. Slijedilo je plenarno predavanje izabrane predsjednice WONCA World Anne Stavdal o problemima i izazovima u radu i organizaciji rada liječnika obiteljske medicine te kako nakon završenog studija zadržati mlade liječnike u obiteljskoj medicini. Predavanje je završilo emotivnim filmom o liječnicima obiteljske medicine, a koji se može pogledati putem poveznice: https://bit.ly/2YfNa7P

Uslijedio je okrugli stol „Položaj i značaj liječnika obiteljske medicine u Hrvatskoj i svijetu“. Sudionici su bili dr. Anna Stavdal, dr. Juan Mendive, dr. Zalika Klemenc-Ketiš, dr. Andree Rochfort, pročelnice katedri obiteljske medicine u Zagrebu, Splitu i Rijeci: doc. dr. sc. Venija Cerovečki, prof. dr. sc. Ines DiminićLisica i doc. dr. sc. Marion Tomičić te dr. Vikica Krolo kao predsjednica KoHOM-a. Moderatori su bili dr. Jelena Rakić Matić i dr. Dijana Ramić Severinac. Nakon rasprave o radu u ordinacijama obiteljske medicine, obavezi specijalizacije te mentoriranju mladih kolega, strani gosti su bili vidno iznenađeni činjenicom da u Hrvatskoj u ordinacijama obiteljske medicine rade kolege koji su specijalisti drugih bolničkih specijalnosti. Također su se iznenadili prijedlogom Ministarstva zdravstva o ukidanju obaveznog staža nakon dodiplomskog studija.

Mladi liječnici nakon završetka dodiplomskog školovanja ne mogu odmah početi samostalno raditi te je prijeko potrebno vratiti staž u ordinacije, zaključak je okruglog stola. Unatoč predloženom „Pravilniku o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije“, u kojemu piše da rad pod nadzorom mentora nije obavezan iako je preporučljiv, ugrožena je sigurnost pacijenata. Naime, mladi liječnici nakon završetka dodiplomskog školovanja nemaju dovoljno iskustva za praktičan rad. Udaljeni nadzor mladog liječnika (bez mentora u ordinaciji) nije prihvatljivo rješenje jer mentor ne može znati što je pacijentu niti može nadgledati mladog liječnika ako nije kraj njega u ordinaciji.

 

Na okruglom stolu „Položaj i značaj liječnika obiteljske medicine u Hrvatskoj i svijetu“ strani gosti su bili vidno iznenađeni činjenicom da u Hrvatskoj u ordinacijama obiteljske medicine rade kolege koji su specijalisti drugih bolničkih specijalnosti. Također su se iznenadili prijedlogom Ministarstva zdravstva o ukidanju obaveznog staža nakon dodiplomskog studija


Nadalje, potrebno je planirati zdravstvenu politiku i mjere privlačenja i zadržavanja liječnika u obiteljskoj medicini te poticati specijalizaciju iz obiteljske medicine. Buduća predsjednica svjetske WONCA-e naglasila je da KoHOM ima potporu WONCA-e u nastojanjima za poboljšanje rada i digniteta liječnika obiteljske medicine, a da je i Svjetska zdravstvena organizacija nekoliko dana prije kongresa usvojila vrlo slične zaključke.

Niz interaktivnih radionica i predavanja
Nakon međunarodnog okruglog stola uslijedio je niz interaktivnih radionica i predavanja. Uz sponzorirana predavanja, svakako treba istaknuti seriju predavanja o metaboličkom sindromu u dječjoj dobi i najčešćim endokrinim bolestima djece pod moderatorskom palicom dr. Ljiljane Ćenan, spec. obiteljske medicine i dr. Jadranke Karuza, spec. obiteljske medicine, a uz pomoć kolegica obiteljske medicine i prim. dr. Lavinie La Grasta, subspecijalistice pedijatrijske endokrinologije. Paralelno je održana radionica o probioticima, koju je vodila pedijatrica dr. Tatjana Lesar. Vlasnice PR agencije „Misi komunikacije“ održale su pak dvije radionice o važnosti treninga javnog nastupa i javnog komuniciranja.

Pod vodstvom dr. Sonje Barač, spec. obiteljske medicine i dr. Zrinke Huđek-Leskovar, spec. obiteljske medicine, obrađene su najčešće respiratorne bolesti kod djece. Kako obraditi kašalj kod djece, kako liječiti laringitis i astmu, koji su drenažni položaji kod onih koji boluju od astme, teme su na koje je stavljen naglasak. U sklopu sesije pedijatar kardiolog dr. Hrvoje Kniewald dao je smjernice kada i kako prepoznati rizik za iznenadnu srčanu smrt kod djece sportaša. Doc. dr. sc. Vlasta Đuranović je prikazala algoritme dijagnosticiranja i liječenja glavobolja u dječjoj dobi, što je od iznimne važnosti za svakodnevni rad s obzirom na učestalu problematiku glavobolja kod djece. Dr. Sonja Barač, spec. obiteljske medicine, je održala izvrsnu radionicu o uporabi inhalacijskih uređaja u liječenju bronhalne astme i KOPB-a. Polaznici su naučili osnove o slanju malih pacijenata na radiološke pretrage – kada i zašto odabrati koju pretragu i što očekivati od određenog radiološkog nalaza.

Patronažne sestre i kolegice prim. dr. Vjekoslava Amerl-Šakić i prim. dr. Lavinia La Grasta objasnile su kako pravilno postupati s novorođenčetom i dojenčadi te kako pratiti rast i razvoj djeteta. Polaznici su se mogli educirati i o psihičkom stanju djece te uz pomoć dječje psihologice iz OB-a Zadar Antice Petričić  naučiti više o samoozljeđivanju djece i sklonosti suicidu. Specijalizantica obiteljske medicine Sandra Bočkaj je provela istraživanje na više od 200 liječnika o njihovim saznanjima o zlostavljanju i zanemarivanju djece te potrebi dodatne edukacije iz tog područja. Podaci do kojih je došla pokazali su nedovoljno znanje u prepoznavanja simptoma zlostavljanja i zanemarivanja djece te o postupku koji je potrebno provesti u slučaju sumnje ili dokaza zlostavljanja. Nedovoljno je i znanje o legislativi vezanoj uz te postupke. Prikazani su i najčešći tipovi zlostavljanja i zanemarivanja djece te kako ih prepoznati u svakodnevnom radu. Održana je i radionica o načinu komunikacije s roditeljima djece oboljele od zloćudnih bolesti. Plenarno predavanje o mentalnom zdravlju djece liječnika održala je kolegica iz Irske Andree Rochfort. Zanimljivo je bilo čuti kako u Irskoj postoji zabrana liječenja članova vlastite obitelji, kao i kako postupati u slučaju ako se liječi vlastito dijete.

Razlikovati osipne bolesti kod djece može biti pravi izazov u svakodnevnom radu. U izvrsnoj sesiji koju je moderirala prim. dr. Vjekoslava Amerl-Šakić, uz mlade kolege specijaliste i specijalizante obiteljske medicine te sudjelovanje infektologa, pokušalo se razjasniti vrste osipa, kliničke slike, dijagnostičke postupke i liječenje. Pristup febrilnom djetetu kao učestali zdravstveni problem u ordinacijama obiteljske medicine obrađen je u radionici pod vodstvom dr. Srđana Roglića, infektologa iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i spec. obiteljske medicine dr. Sabine Ribarić. Kako se nositi s akutnim trovanjima u dječjoj dobi, kako postupiti kod sumnje na konzumaciju novih sintetskih droga pokušao je približiti prim. dr. sc. Arnes Rešić, spec. pedijatar, koji se tom problematikom bavi svakodnevno.

Na radionici o problemima djece s poremećajima iz autističnog spektra sudjelovala je i majka autističnih blizanaca. Govorilo se o ranom prepoznavanju, pružanju adekvatne skrbi te specifičnostima pristupa u radu s djecom s poremećajima iz autističnog spektra. Uz moderatorice dr. Natašu Ban Toskić, spec.obiteljske medicine i dr. Iris Đipalo-Juretić kvaliteti su pridonijele Mia Vozetić-Marčec i Emina Kovačić u ime Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije te dr. Mirela Marković, specijalizantica obiteljske medicine, koja je iznijela svoja iskustva u radu s navedenom djecom.

Posebna sesija, koju su moderirale dr. Jelena Rakić Matić, spec. obiteljske medicine i dr. Tatjana Lesar, subspecijalist pedijatrijske gastroenterologije, bavila se gastrointestinalnim bolestima kod djece. Kronični proljevi, opstipacija te sve češća uporaba inhibitora protonske pumpe kod djece svakodnevna su problematika te se pokušalo definirati jasne postupnike kod pacijenata s navedenim tegobama. S obzirom na sve češće upite roditelja čime obogatiti prehranu, obrađena je i tema opravdanosti uporabe suplemenata u prehrani djece. U sklopu navedene sesije, plenarno predavanje o celijakiji kod djece i odraslih održao je dr. Juan Mendive, gost iz Španjolske. Na kraju njegovog predavanja s ponosom su predstavljene smjernice u dijagnostici, liječenju i praćenju pacijenata s celijakijom koje je izradio ESPCG (engl. The European Society for Primary Care Gastroeneterology), a koji je u KoHOM-u prepoznao partnera i dopustio uporabu smjernica i njihovo prevođenje na hrvatski jezik. Smjernice su dostupne na web stranici KoHOM-a.

Slobodne teme, Kreativni kutak i dodjela nagrada
Nedjelja je, kao i uvijek, bila rezervirana za problematiku vezanu uz propise HZZO-a i administraciju; ovaj se put povela rasprava o pravima iz dijela zakona i pravilnika koji se odnose na bolovanja roditelja, porodiljne dopuste, boravak roditelja uz djecu tijekom bolničkog liječenja itd.

Osim slobodnih tema, potrebno je napomenuti i da je već osmu godinu zaredom na kongresu organizirana razmjena specijalizanata obiteljske medicine uz poseban program za osam mladih stranih sudionika koji su skup posjetili preko Vasco da Gama Movement programa, koji potiče WONCA. Mladi kolege su prije kongresa boravili po dva dana u ordinacijama i domovima hrvatskih kolega. Valja istaknuti i „Kreativni kutak“ dr. Nataše BanToskić i dr. Vesne Potočki-Rukavina, koji je prerastao u događaj kojem je potrebna sve veća dvorana. Čitala se poezija, glumilo se, pjevalo i sviralo, izlagane su slike, fotografije i odjeća koju izrađuju kolege liječnici obiteljske medicine.

Dobitnici nagrada za najbolje znanstvene radove su dr. Jana Kovačević („Kako prepoznati, liječiti i pratiti astmu u dječjoj dobi u obiteljskoj medicini“), dr. Dijana RamićSeverinac, dr. Sandra Bočkaj, dr. Klara Klanjčić-Bočina („Zlostavljano dijete i obiteljski liječnik - kako ga prepoznati?“) te dr. Marijana Jandrić-Kočić („Evaluacija asimptomatske mikrohematurije u ambulanti obiteljske medicine“). Nagradu za najbolji poster osvojila je dr. Irena Matijašec s posterom naziva „Infekcije herpes virusima u djece“.

Organizator skupa zahvaljuje svim sponzorima, predavačima i sudionicima, a posebnu zahvalu upućuje tvrtki Conventus Credo za profesionalnu organizaciju kongresa i djelatnicima Amadria parka. Idući kongres bit će održan na istome mjestu od 21. do 24. svibnja 2020.
 

 

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 25 Br. 136/137