Vitamin C u borbi protiv gihta
Rezultati istraživanja objavljenog u najnovijem broju časopisa „Archives of Internal Medicine“ pokazuju kako uzimanje suplementa vitamina C može pomoći u prevenciji gihta (Arch Intern Med, 2009 Mar 9;169(5):502-7). Vitamin C je jedan od najčešće konzumiranih nutrijenata s antioksidativnim djelovanjem. Topiv je u vodi, a ljudski ga organizam ne može sintetizirati te se mora unositi hranom ili, u slučaju povećanih potreba, suplementima. Iako se preporuke razlikuju, preporučena je dnevna doza oko 75 mg, dok je za prevenciju bolesti potrebna barem 13 puta veća količina. U organizmu vitamin C igra vrlo važne uloge: prijeko jer potreban u sintezi kolagena, pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca, povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa. Nadalje, pomaže apsorpciju željeza, a time i eritrocita, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik te djeluje kao antihistaminik i na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija. Iako je nekoliko studija već pokazalo kako povećani unos vitamina C značajno snižava serumske razine mokraćne kiseline, autori ovog istraživanja su odlučili istražiti konkretniji utjecaj vitamina C na nastanak gihta, upale zglobova uzrokovane stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Tijekom 20-ak godina praćenja, u istraživanje su uključena 46.994 muška ispitanika, bez evidencije gihta u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi. Rezultati istraživanja su pokazali da se rizik razvoja smanjuje povećanjem konzumacije vitamina C, dok uz količinu od 1500 mg/dan ta povezanost postaje i statistički značajna. Može se zaključiti da je veći unos vitamina C nezavisno povezan s nižim rizikom razvoja gihta, ističu autori istraživanja. Dodatne doze vitamina C mogle bi stoga biti korisne u prevenciji gihta kod osoba sklonih razvoju ove bolesti. |
![]() |