VI. hrvatski Cochrane simpozij

Cilj Cochrane simpozija je promicanje medicine utemeljene na dokazima, korištenja i izrade sustavnih pregleda literature i edukacija autora Cochrane sustavnih pregleda. Tema ovogodišnjeg simpozija održanog na Medicinskom fakultetu u Splitu bila je „Bolji dokazi za bolju budućnost: strategija Cochrane kolaboracije“. Osim brojnih predavanja, u sklopu simpozija održana su dva okrugla stola i dvije radionice te na kraju radionice za autore i buduće autore Cochrane sustavnih pregleda. Skup je okupio šezdesetak sudionika.

 

Na Medicinskom fakultetu u Splitu 6. lipnja 2014. održan je 6. hrvatski Cochrane simpozij. Simpozij se održava jednom godišnje, a cilj je simpozija promicanje medicine utemeljene na dokazima, korištenja i izrade sustavnih pregleda literature i edukacija autora Cochrane sustavnih pregleda. Simpozij je otvorio dekan Medicinskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, koji je naglasio važnost Cochrane kolaboracije i Cochrane sustavnih pregleda za kliničku medicinu, uz ponos što se Hrvatski Cochrane ogranak nalazi upravo na splitskom Medicinskom fakultetu. Zatim je suvoditeljica Hrvatskog Cohrane ogranka dr. sc. Irena Zakarija Grković pozdravila sve nazočne i program je mogao početi.

Do 2020. besplatan pristup cjelovitim tekstovima u cijelom svijetu

Tema ovogodišnjeg simpozija bila je „Bolji dokazi za bolju budućnost: strategija Cochrane kolaboracije“. Stoga je uvodno predavanje održao Mark Wilson, direktor Cochrane kolaboracije, čije je sjedište u Oxfordu. Wilson je govorio o reputaciji Cochrane kolaboracije i njenim strateškim ciljevima. Naveo je kako se Cochrane sustavni pregledi smatraju rigoroznima i stručnima, ali isto tako i složenima za čitanje pa da je potrebno poraditi na tome. Istraživanja o reputaciji Cochrane kolaboracije pokazuju da je ljudi percipiraju kao pozitivnu organizaciju koja okuplja brojne volontere, sinonim je za entuzijazam, visokokvalitetne dokaze, transparentnost i znanstveni integritet, ali se percipira i kao rigidni i ekskluzivni klub. Wilson je također napomenuo da Cochrane kolaboracija više nije gotovo isključivi proizvođač sustavnih pregleda jer se oni danas izrađuju u brojnim organizacijama i objavljuju ih brojni časopisi, pa Cochrane kolaboracija dobiva konkurenciju. Jedna od zanimljivosti koje je spomenuo tiče se pristupa na Cochrane sustavne preglede. Trenutačno je pristup slobodan jedino sažecima Cochrane sustavnih pregleda, dok se za pristup cjelovitim tekstovima plaća pretplata. Besplatan pristup omogućen je samo siromašnim zemljama. Plan Cochrane kolaboracije je do 2020. godine omogućiti besplatan pristup cjelovitim tekstovima Cochrane sustavnih pregleda u cijelom svijetu. Mark Wilson je na koncu svojega izlaganja zahvalio volonterima Hrvatskog Cochrane ogranka na velikom angažmanu i istaknuo važnost hrvatskog ogranka za promociju medicine utemeljene na dokazima u cijeloj regiji.

Toby Lasserson, jedan od urednika Cochrane kolaboracije, predstavio je plan za dodatno standardiziranje Cochrane sustavnih pregleda. Jedan od izazova Cochrane kolaboracije jest postojanje više od 50 uredničkih skupina čiji se postupnici ponekad razlikuju, a i upute iz Cochrane priručnika za izradu Cochrane sustavnih pregleda znaju biti napisane više kao preporuka, a ne kao pravilo, pa je Cochrane kolaboracija u postupku izrade standarda za sustavne preglede koji će važiti za sve uredničke skupine.

Razlike osnovne liste lijekova u Hrvatskoj i SZO-a

Veliko zanimanje izazvalo je predavanje prof. dr. sc. Ane Marušić, koja je predstavila rezultate istraživanja u kojem je sa suradnicima usporedila osnovnu listu lijekova u Hrvatskoj i listu osnovnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije, kao i postoje li kvalitetni dokazi za lijekove koji se nalaze na hrvatskoj osnovnoj listi. Rezultati istraživanja su pokazali da se neki lijekovi koje je Svjetska zdravstvena organizacija izbrisala sa svoje liste zbog nepostojanja odgovarajućih dokaza o učinkovitosti još uvijek nalaze na hrvatskoj listi te da su za njih potrošena značajna sredstva.

U Hrvatskoj je od 2008. godine moguće na određenim fakultetima iz područja biomedicine i zdravstva doktorirati na Cochrane sustavnom pregledu. Svoje Cochrane doktorate predstavili su dr. sc. Tea Andabaka koja je na Medicinskom fakultetu u Splitu doktorirala na intervencijskom Cochrane sustavnom pregledu i dr. sc. Vanja Giljača koji je doktorirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci na dijagnostičkom sustavnom pregledu.

Prof. Peter Tugwell sa Sveučilišta u Ottawi predstavio je različite formate na koje se mogu prezentirati rezultati Cochrane sustavnih pregleda u formi koja je kraća i korisnicima informacija razumljivija. Hrvatski Cochrane ogranak osnovan je upravo zbog potpore prof. Tugwella, koji je od 2007. u kanadskom Cochrane centru ugostio niz hrvatskih stručnjaka koji se bave medicinom utemeljenom na dokazima.

Knjigu „Gdje su dokazi? Bolja istraživanja za bolje zdravlje“ i pripadajuću mrežnu stranicu predstavila je prof. dr. sc. Livia Puljak. Riječ je o knjizi koja na jednostavan način utvrđuje je li neki postupak u medicini učinkovit i siguran, bilo da je riječ o lijeku, savjetu, kirurškom zahvatu ili edukacijskoj intervenciji.

Suradnju s brojnim partnerima Hrvatskog Cochrane ogranka predstavila je dr. sc. Irena Zakarija Grković. Hrvatska Cochrane mreža počela se stvarati prije otprilike godinu dana, a cilj je povezivanje suradničkih ustanova, stručnih društava i udruga pacijenata koje su zainteresirane za promicanje medicine utemeljene na dokazima. Dosad je u Hrvatsku Cochrane mrežu uključeno deset partnera: pet stručnih društava i pet udruga pacijenata.

Okrugli stolovi i radionice

Nakon predavanja održana su dva okrugla stola i dvije radionice. Okrugli stol o širenju Cochrane kolaboracije u regiji istaknuo je iskustva kolega iz drugih ustanova i država u regiji. Razmotreni su optimalni načini promoviranja Cochrane kolaboracije i medicine utemeljene na dokazima. Istaknuta je važnost entuzijastičnih pojedinaca volontera koji drže predavanja na znanstvenim i stručnim skupovima te poslijediplomskim studijima u regiji te na taj način educiraju zdravstvene radnike o Cochrane sustavnim pregledima. Također je istaknuto kako se često takve aktivnosti ne prepoznaju kao vrijedne pa brojni sudionici simpozija nisu imali potporu ustanove za dolazak na simpozij. Tijekom okruglog stola o uključivanju pacijenata u aktivnosti Cochrane ogranka predstavili su se predstavnici različitih udruga koji su sudjelovali na simpoziju i predložene su nove mogućnosti suradnje.

Na kraju simpozija održane su radionice za autore i buduće autore Cochrane sustavnih pregleda. Osnove izrade sustavnih pregleda objasnio je dr. sc. Dario Sambunjak, dok je naprednu radionicu za autore vodio Toby Lasserson.

Ovogodišnji simpozij okupio je šezdesetak sudionika, što je slično broju sudionika na dosadašnjim simpozijima. Na zatvaranju simpozija dr. Sambunjak je izrazio zadovoljstvo napretkom Hrvatskog Cochrane ogranka te procijenio kako su sudionici simpozija ranijih godina dolazili uglavnom iz znatiželje, dok se iz godine u godinu povećava broj sudionika koji žele aktivno sudjelovati u aktivnostima Hrvatskog Cochrane ogranka. Svi sudionici su pozvani da se u skladu sa svojim mogućnostima uključe u rad Hrvatskog Cochrane ogranka, primjerice prevođenjem kratkih sažetaka Cochrane sustavnih pregleda.

U skladu sa strategijom Cochrane kolaboracije, može se zaključiti da rad Hrvatskog Cochrane ogranka u Hrvatskoj ima pred sobom brojne izazove, ali i plemenite ciljeve. Sljedeće godine, na sedmom Hrvatskom Cochrane simpoziju u Splitu, Hrvatski Cochrane ogranak zasigurno će se moći pohvaliti s još više rezultata, partnera i suradnika.

 

Strategiju Cochrane kolaboracije do 2020. predstavio je direktor Cochrane kolaboracije Mark Wilson

 

O upotrebi lijekova utemeljenoj na dokazima govorila je prof. dr. sc. Ana Marušić

 

Knjigu „Gdje su dokazi? Bolja istraživanja za bolje zdravlje“ i pripadajuću mrežnu stranicu predstavila je prof. dr. sc. Livia Puljak

 

Predavači ovogodišnjeg Hrvatskog Cochrane simpozija: Toby Lasserson, Livia Puljak, Mark Wilson, Irena Zakarija Grković, Dario Sambunjak, Peter Tugwell i Ana Marušić

 

Gost iz Kanade prof. dr. sc. Peter Tugwell, prof. dr. sc. Ana Marušić i prof. dr. sc. Matko Marušić ključne su osobe za osnivanje Hrvatskog Cochrane ogranka 2008. godine u Splitu

 

Suvoditeljica Hrvatskog Cochrane ogranka dr. sc. Irena Zakarija Grković i voditelj programa simpozija Mario Malički, dr. med.

 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 20 Br. 111