MEDIX, God. 15 Br. 82  •  Uvodnik  •  Gastroenterologija HR ENG

Uvodnik

Davor Štimac

 

Posebno mi je zadovoljstvo da već treću godinu zaredom uspijevamo predstaviti „Medixovu“ temu broja iz područja gastroenterologije. Nakon GERB-a i kolorektalnog karcinoma, ove godine to je tema koja se odnosi na tumore u gastroenterologiji, a publicirana je u povodu 5. kongresa Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGDa) održanog u Dubrovniku od 2. do 5. travnja 2009. godine. Kongres je bio jedno od središnjih stručnih i znanstvenih događanja u našoj zemlji ove godine, a s registriranih oko 550 sudionika iz gotovo trideset zemalja izašao je iz okvira nacionalnog kongresa te je bio vjerojatno najveći gastroenterološki skup na području srednjoistočne Europe ove godine.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja „Medixa“ je što je izašao u dva oblika, odnosno izdanju teme broja u okviru redovitog travanjskog broja časopisa prethodio je izdvojen otisak tekstova o tumorima u gastroenterologiji, koji je, uz pokroviteljstvo tvrtki Novartis i Roche, te potporu drugih oglašivača, podijeljen svim sudionicima Kongresa u sklopu kongresnih materijala. Tumori probavnog trakta, odnosno gastroenterološka onkologija, predstavljaju jednu od središnjih tema Kongresa i upravo iz tog razloga izabrali smo ih kao temu koju želimo predstaviti široj medicinskoj javnosti kojoj je „Medix“ dostupan.

Čak pet od deset najčešćih karcinoma u čovjeka predstavljaju upravo karcinomi probavnog sustava, i to karcinom kolona, želuca, jetre, gušterače i jednjaka. Ne čudi stoga da se i gastroenterologija sve više usmjerava onkologiji sa željom da je prihvati u svoje okvire i da bolesnike s malignim bolestima prati u integriranom procesu liječenja u koji su, uz gastroenterologe, uključeni i digestivni kirurzi, internistički onkolozi, radiolozi, patolozi, kao i sve ostale medicinske struke koje predstavljaju karike u dijagnosticiranju i liječenju bolesnika s malignim oboljenjima. Najveći dio napora svih nas koji radimo u području gastroenterologije usmjeren je upravo ranom dijagnosticiranju tumora, prepoznavanju stanja koja im u prekanceroznim oblicima prethode i stvaranju uvjeta kako bismo smanjili broj onih bolesnika kojima ne možemo pomoći trajnim izlječenjem. Broj oboljelih unatoč svim naporima raste, jednim dijelom zasigurno zbog bolje dijagnostike, ranijeg prepoznavanja i uključivanja u procese liječenja mnogih koji ranije nisu niti bili prepoznati. No, nije samo dijagnostika napredovala, bolesnici koji su do prije nekoliko godina bivali proglašavani neizlječivim danas uz pravovremenu terapiju uspijevaju pobijediti bolest. Novi lijekovi bude nadu i skupini bolesnika s proširenom bolešću, produljuju im život, ne više samo u mjesecima, već i u godinama, a uz to im, što je za njih od izuzetne važnosti, i poboljšavaju kvalitetu života.

Tema broja, uz ovih pet najčešćih tumora probavne cijevi, uključuje i tumore žučnog mjehura i žučnih vodova, kao i dvije skupine tumora koji se rijetko javljaju – GIST (gastrointestinalne stromalne tumore) i NET (neuroendokrine tumore). Izazova obrade teme prihvatili su se gastroenterolozi iz naših kliničkih centara i vjerujem da smo dobili zanimljivo znanstveno štivo koje pregledno predstavlja dostupna znanja. Svi članci predstavljeni su kao pregledni radovi koji znanje o tumorima prikazuju na sveobuhvatan način. U svakom poglavlju navedeni su svi tumori koji se na navedenom organu mogu pojaviti (benigni i maligni), s tim da je osnovni naglasak tekstova na malignim tumorima, poglavito karcinomima. Na kraju svakog članka iznesen je pregled najnovije literature vezane uz temu pa vjerujemo da smo i na taj način osigurali čitateljima upoznavanje s najnovijim dosezima u ovom području. Osim toga, kao i svaki put, dopisni test znanja sa sedamdeset pitanja, vrednovan od Povjerenstva za trajnu medicinsku izobrazbu Hrvatske liječničke komore, nadovezuje se na tekstove.

Vjerujem da smo odabrali temu koja će zainteresirati čitateljstvo i na jednome mjestu na pristupačan način objediniti znanja potrebna svakom liječniku koji se suočava s problematikom tumora probavnog sustava.

prof. dr. sc. Davor Štimac
predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva