MEDIX, God. 14 Br. 78  •  Uvodnik  •  Oftalmologija HR ENG

Uvodnik

Zdravko Mandić

 

U ime Hrvatskog oftalmološkog društva, zadovoljstvo mi je predstaviti neka od najnovijih dostignuća na oftalmološkom području, čije prikaze donosimo u sklopu naslovne teme aktualnog izdanja.

I u ovom broju „Medixa“ izuzetno zanimljive tekstove potpisuju naši domaći stručnjaci koristeći se vlastitim spoznajama, ali i spoznajama kolega iz inozemstva, razmijenjenih tijekom proteklih mjeseci, osobito na najznačajnijem hrvatskom oftalmološkom kongresu održanom ove godine u Šibeniku, te jednom od najvećih svjetskih u Berlinu.

Kolege iz Hrvatske aktivno su sudjelovali u radu berlinskog kongresa, a naši predstavnici nazočiti će i idućem velikom susretu oftalmologa, onom u Atlanti, SAD, početkom studenog. No, o tome u nekom od idućih brojeva.

Budući da je oftalmologija jedna od najpropulzivnijih struka u medicini, svakodnevno smo svjedoci ubrzanog razvoja dijagnostičkih i terapijskih metoda koje je teško pratiti čak i subspecijalistima oftalmolozima. Stoga se čini primjerenim predstaviti nešto od suvremenog pristupa u ovoj grani medicine kolegama specijalistima opće prakse, specijalistima pojedinih grana medicine koji se preklapaju sa našom strukom, te svakako mladim oftalmolozima od kojih se posebice očekuje da prate suvremene trendove, a što je veći izazov no ikada do sada.

U ovom smo tematskom prilogu nastojali prikazati barem dio suvremene oftalmologije: smatrali smo zanimljivim prikazati područje opće prisutnog i sve značajnijeg problema s očima koji se javlja uslijed pretjeranog rada s računalima, objasniti kakve su mogućnosti sve popularnije grane oftalmologije – refrakcijske kirurgije, odnosno laserskog „skidanja dioptrije“ – prikazati novosti u kontaktologiji, a zatim se usko pozabaviti sve češćim subspecijalističkim problemima dijagnostike i liječenja retinopatije nedonoščadi, širokim mogućnostima dijagnostičkih i terapijskih metoda kod melanoma oka, ugradnjom najmodernijih intraokularnih leća kod operacije katarakte, današnjim sofisticiranim tehnikama transplantacije rožnice, kirurškim liječenjem kompliciranih slučajeva glaukoma, te stereopsijom kao pokazateljem vidne funkcije i rezultata liječenja poremećaja vidne percepcije.

U izdanju donosimo i prikaz spomenutoga oftalmološkog kongresa u Šibeniku, koji je ugostio vodeće domaće i svjetske oftalmološke eksperte. Posebna nam je čast bilo održavanje zajedničkog simpozija s najvećim svjetskim oftalmološkim društvom – Američkom oftalmološkom akademijom – koji uz američke oftalmologe broji i desetak tisuća međunarodnih članova. Uz neka od vodećih imena europske i svjetske oftalmologije poput dr. Keitha Bartona, dr. Fabiana Ekkeharda, dr. Harolda Freydella te predstavnika Međunarodne oftalmološke akademije dr. Rafaela Barraquera, na kongresu smo imali i počasne predavače – dr. Ivana Đikića, jednog od najuglednijih svjetskih stručnjaka na području molekularne medicine i istraživanja raka, i našeg proslavljenog moreplovca Mladena Šuteja.

Četverodnevno druženje rezultiralo je razmjenom vrlo zanimljivih iskustava, a svojevrsni vrhunac skupa bila je kirurgija uživo, uz svesrdnu logistiku očnog odjela Opće bolnice u Šibeniku. Najmoderniji operacijski zahvati katarakte i interesantni slučajevi refrakcijske kirurgije izravnom su videovezom emitirani sudionicima kongresa u Solarisu. Zadovoljstvo je izvijestiti kako su kolege napustile Hrvatsku s odličnim dojmovima i pozivom za uzvratnim susretom.

I ovaj broj „Medixa“ ima naglašeni edukacijski karakter, a u sklopu naslovne teme pripremljen je dopisni test provjere znanja od 70 pitanja, vrednovan u sustavu trajne medicinske izobrazbe Hrvatske liječničke komore.

Želim Vam uspješan rad u idućem razdoblju, do novog druženja, a kao predsjednik stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora priželjkujem da i idući uvodnik „Medixa“ bude najava nekih Vaših novih zapažanja i poboljšanja medicinskih dostignuća u Hrvatskoj.

prof. dr. sc. Zdravko Mandić
predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva HLZ-a