MEDIX, God. 26 Br. 141 Supplement 1  •  Uvodnik  •  Psihijatrija HR ENG

Uvodnik

Slađana Štrkalj Ivezić, Danijela Štimac Grbić, Marija Kušan Jukić

Preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja u kriznim situacijama nastale su u vrijeme pandemije koronavirusa kako bismo pomogli stručnjacima i volonterima koji pružaju usluge psihosocijalne podrške u krizi, potom zdravstvenom osoblju za prevenciju sagorijevanja na radnome mjestu i građanima za samopomoć u prevenciji negativnih posljedica stresa, odnosno kako bismo pomogli svima onima koji se susreću s uznemirujućim, stresnim situacijama. 

 

U njihovoj izradi surađivali su stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja i javnog zdravstva kako bismo naglasili da je važno brinuti se o mentalnom zdravlju ne samo osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja, nego i svih građana, posebice u okolnostima kriznih situacija. Naglasili bismo brigu za mentalno zdravlje zdravstvenih radnika koji rade u iznimnim stresnim okolnostima, što može imati negativne posljedice na njihovo tjelesno i mentalno zdravlje. Stoga je vrlo važno biti upoznat i koristiti postupke koji mogu zaštiti od negativnih posljedica stresa. U programu za očuvanje mentalnog zdravlja detaljno su opisani postupci koji pomažu u otklanjanju simptoma tjeskobe i stresa te pridonose pozitivnom mentalnom zdravlju i prevenciji bolesti.

U preporukama za smirivanje uznemirenih osoba, postupku deeskalacije, koji također ima postupnik za primjenu telefonom, iznosi se detaljan opis postupaka kojim nastojimo pomoći psihijatrima, zdravstvenim radnicima, liječnicima obiteljske medicine i svima u pomagačkim zanimanjima kako bismo povećali kompetencije za pružanje pomoći uznemirenim osobama. Smjernice također mogu koristiti i druge službe osim zdravstvenih, kao što je to primjerice policija, a također se mogu koristiti u okviru psihološke pomoći čovjeka čovjeku kada u bilo kojoj situaciji želimo smiriti uznemirenu osobu. 

prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić, dr. med. spec. psihijatar

prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med. spec. javnog zdravstva

dr. sc. Marija Kušan Jukić,  dr. med. spec. psihijatar