Utvrđena povezanost pušenja i plosnatih prekanceroznih polipa

Prema studiji objavljenoj u lipanjskom broju časopisa „Gastrointestinal Endoscopy“ pušenje je utvrđeno kao važan faktor rizika u nastanku plosnatih adenomatoznih lezija kolorektuma. Plosnati adenomi su poseban problem u dijagnostici kolorektalnih neoplazija jer ih je teško uočiti uobičajenim dijagnostičkim metodama i to stoga što su agresivnijeg razvoja nego tipični izdignuti adenomatozni polipi.

Voditelj studije dr. Joseph C. Anderson sa Sveučilišta u Connecticutu naglašava kako se za sada relativno malo zna o etiologiji plosnatih adenoma, za koje kaže da čine više od polovice adenomatoznih lezija koje se pronađu tijekom kolonoskopije s kolonoskopom visoke kvalitete. Za sada je poznato da je pušenje faktor rizika za nastanak karcinoma kolona, a navedena je studija, provedena na 600 asimptomatskih pacijenata koji su podvrgnuti screening kolonoskopiji, pokazala kako se isto može reći i za plosnate adenomatozne lezije kolorektuma.

Kolonoskopija je idealna screening metoda za kolorektalni karcinom jer istovremeno omogućava i dijagnostiku i uklanjanje prekanceroznih lezija. Kolonoskopi novije generacije pružaju sve bolju razlučivost i kvalitetu slike, što endoskopičaru uvelike olakšava posao.

Od 600 pacijenata, kod njih 127 je utvrđena prisutnost plosnatih adenoma. Multivarijatnom analizom je utvrđeno kako se samo pušenje pokazalo kao prediktivni faktor naprednog stadija plosnatih adenomatoznih neoplazija kolorektuma. Pušenje se isto tako pokazalo kao rizični faktor za pojavu plosnatih adenoma većih od 6 mm, što se može dovesti u vezu s činjenicom kako se kolorektalni karcinom pojavljuje kod pušača u ranijoj životnoj dobi i u uznapredovalom stadiju. Studija je pokazala i kako su za detekciju tih lezija nužni endoskopi visoke razlučivosti te kako je kromoendoskopija (tehnika kojom se na površinu crijeva aplicira specijalna boja) od velike pomoći u dijagnostici plosnatih adenomatoznih lezija. 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 87/88