English abstract: Click here.

Utjecaj povećanog unosa kuhinjske soli na pojavu karcinoma probavnog sustava

Prekomjeran unos kuhinjske soli posljedica je dosoljavanja pripremljene hrane, a još više odraz konzumiranja gotove ili polugotove hrane koja sadrži previše soli. Povećan unos kuhinjske soli povisuje arterijski tlak te štetno djeluje na još niz organa, kao i na pojavu karcinoma probravnog sustava, što se često zaboravlja. Hrana koja sadrži velike količine kuhinjske soli povećava vjerojatnost infekcije s bakterijom Helicobacter pylori čime se značajno povećava rizik razvitka karcinoma želuca. Slično kao kod karcinoma želuca, dolazi do razvitka karcinoma jednjaka. Nastanak kolorektalnog karcinoma povezuje se s konzumacijom konzervirane i dimljene hrane. Istraživanja dokazuju kako EBV udružen s povećanim unosom kuhinjske soli dovodi do još veće učestalosti pojavljivanja nazofaringealnog karcinoma. Što je u pojedinoj populaciji unos kuhinjske soli veći, to je i veća incidencija karcinoma probavnog sustava

Ključne riječi:
arterijski tlak; Helicobacter pylori; karcinom želuca; (kuhinjska) sol; nazofaringealni karcinom; prehrambene navike


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 15 Br. 82