Utjecaj novih smjernica na liječenje izvanbolničke upale pluća kod djece

 

Časopis Pediatrics u broju od 20. veljače 2012. donosi rezultate retrospektivne studije čiji je cilj bio utvrditi promjene u načinu liječenja izvanbolniče pneumonije. Smjernice su izdane u srpnju 2011. godine od strane društava Pediatric Infectious Diseases Society i Infectious Diseases Society of America.

Studija je obuhvatila 1033 pacijenta pri čemu je 530 (51%) liječeno prije, a 503 djece (49%) nakon uvođenja smjernica. U konačnici se pokazalo kako je ampicilin, nakon uvođenja smjernica propisan u 63% slučajeva, u velikoj mjeri zamijenio ceftriakson koji je u razdoblju prije smjernica bio propisivan u 72% slučajeva kod djece koja su primljena u bolnicu.

Isto tako promijenila se praksa u propisivanju lijekova kod djece koja nisu primljena u bolnicu – nakon uvođenja Smjernica propisivanje amoksicilina se u velikoj mjeri povećalo, dok se propisivanje amoksicilin/ klavulanata smanjilo za 12%, a cefdinira za 16%. Neuspjeh terapije zabilježen je tek u 1% slučajeva nakon uvođenja Smjernica. Ova studija je prilog američkim smjernicama prema kojima je ampicilin adekvatan izbor za liječenje nekomplicirane izvanbolničke pneumonije za djecu primljenu u bolnicu te kako je amoksicilin, antibiotik manje širokog spektra, prikladan za djecu kod koje ne posotoji indikacija za prijem u bolnicu.

Nakon objave smjernica, američki pedijatri revidirali su svoje stavove o liječenju izvanbolničke pneumonije 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 18 Br. 98/99