Usporedba laparoskopske i otvorene operacije za karcinom rektuma

 

Laparoskopija je metoda koja se u velikoj mjeri koristi u liječenju karcinoma rektuma. Ipak, do sada nije bilo nedvosmislenih dokaza da je laparoskopska metoda komparabilna s otvorenim pristupom u liječenju karcinoma rektuma.

New England Journal of Medicine u broju od 2. travnja donosi rezultate velikog međunarodnog randomiziranog istraživanja provedenog u 30 bolnica kojim se pokušalo dati odgovor na pitanje je li laparoskopska operacija jednako učinkovita otvorenoj u liječenju karcinoma rektuma u smislu incidencije recidiva u perinealnoj ili zdjeličnoj regiji i sveukupne smrtnosti. Bonjer i sur. su u istraživanje uključili 1044 pacijenta te su ih randomizirali u dvije skupine – prvu od 699 pacijenata operiranih laparoskopskim pristupom i drugu od 345 pacijenata operiranih otvorenim pristupom. Kriterij za uvrštavanje u studiju bio je solitarni adenokracinom unutar 15 cm od granice s anusom, bez znakova lokalne invazije ili udaljenih metastaza.

Rezultati su pokazali kako je, nakon tri godine, stopa lokoregionalnih recidiva bila 5% u obje skupine, preživljenje bez bolesti („disease free survival“) 74,8% u laparoskopski   operiranoj skupini, a 70,8% u skupini operiranoj otvorenim putem te kako je ukupno preživljenje („overall survival“) bilo 86,7% u skupini operiranoj laparoskopski i 83,6% u skupini operiranoj otvorenim putem. Autori zaključuju kako ovi rezultati pokazuju kako je laparoskopski pristup jednako vrijedan otvorenom u liječenju karcinoma rektuma u smislu odsutnosti lokoregionalnih metastaza i sveukupnog preživljenja.

THE UNIVERSITY OF HONG KONG

 

Laparoskopija je komparabilna klasičnoj operaciji u liječenju karcinoma rektuma bez lokalne invazije ili udaljenih metastaza 

 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 21 Br. 117