Usporedba acetaminofena (paracetamola) s ibuprofenom za liječenje vrućice ili boli kod djece mlađe od dvije godine

Usporedba acetaminofena (paracetamola) s ibuprofenom za liječenje vrućice ili boli kod djece mlađe od dvije godine Autorica Eunicia Tan i suradnici u mrežnom izdanju časopisa JAMA od 30. listopada 2020. (JAMA Netw Open. 2020; 3 (10): e2022398. doi: 10.1001/ jamanetworkopen.2020.22398) objavili su rezultate istraživanja provedenog kako bi se odgovorilo na pitanje postoje li razlike u antipiretičkim, analgetičkim i sigurnosnim profilima acetaminofena (paracetamola) u usporedbi s ibuprofenom za kratkotrajno liječenje vrućice ili boli u djece mlađe od dvije godine.

 

Acetaminofen i ibuprofen najčešće su propisivani lijekovi koji se prodaju i bez recepta za liječenje vrućice i boli u djece

Acetaminophen i ibuprofen najčešće su propisivani lijekovi koji se prodaju i bez recepta za liječenje vrućice i boli u djece. Unatoč uobičajenoj uporabi tih lijekova, preporuke za liječenje male djece i dalje su raznolike. Cilj istraživanja bio je usporediti acetaminofen s ibuprofenom kod kratkotrajnog liječenja vrućice ili boli u djece mlađe od dvije godine. Podaci su pribavljeni sustavnim pretraživanjem baza podataka MEDLINE, Embase, CINAHL i Cochrane središnjeg registra kontroliranih ispitivanja te registra pokusa ClinicalTrials.gov i Australskog registra kliničkih ispitivanja na Novom Zelandu, bez jezičnih ograničenja, zaključno s ožujkom 2019. od početka do ožujka 2019. godine. Uključena su sva istraživanja djece mlađe od dvije godine koja su izravno uspoređujući acetaminofen s ibuprofenom izvještavala o antipiretičkim, analgetskim i/ili sigurnosnim ishodima. Nisu postojala ograničenja u duljini praćenja. Dvoje autora neovisno je ekstrahiralo podatke i procjenjivalo kvalitetu, a podaci su objedinjeni. Primarni ishodi bili su vrućica ili bol unutar četiri sata od početka liječenja. Ishodi sigurnosti uključuju ozbiljne štetne događaje, oštećenje bubrega, gastrointestinalno krvarenje, hepatotoksičnost, ozbiljnu infekciju mekih tkiva, empijem i astmu i/ili piskanje.

Ukupno je bilo uključeno 19 studija (11 randomiziranih; osam nerandomiziranih) s 241.138 sudionika iz sedam zemalja i različitih zdravstvenih ustanova (bolnički i izvanbolnički pacijenti). U usporedbi s acetaminofenom, ibuprofen je rezultirao smanjenjem temperature za manje od četiri sata i manjom boli. Nuspojave nisu bile uobičajene.

U ovoj metaanalizi 19 studija s 241.138 sudionika ibuprofen je u usporedbi s acetaminofenom povezan sa smanjenom temperaturom za manje od četiri sata i u razdoblju 4-24 sata te manjom boli u razdoblju 4-24 sata. Nuspojave su bile rijetke; zaključeno je da su acetaminofen i ipuprofen jednako sigurni.

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 26 Br. 144/145