Unos natrija i rizik za smrt od kardiovaskularnih bolesti u svijetu

Povećan unos natrija u prehrani uzrokuje povišeni krvni tlak što je pak rizik za kardiovaskularnu bolest. Ipak, povezanost visokog unosa natrija i rizik za smrt od kardiovaskularne bolesti na svjetskoj razini nije utvrđena. New England Journal of Medicine u broju od 14. kolovoza 2014. donosi rezultate velike studije čija je svrha bila razjasniti to pitanje. U studiju su uvršteni rezultati prosječnog unosa soli po glavi stanovnika na temelju procjene unosa putem hrane ili ekskrecije urinom iz 66 zemalja svijeta te autori navode kako su to reprezentativni rezultati za 74,1% odrasle svjetske populacije. Autori su do rezultata došli na temelju rezultata istraživanja NUTRICODE (Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group) pri čemu su sistematski identificirali i analizirali prosječan unos soli na svjetskoj razini i izračunali odnos doza-učinak između unosa soli i hipertenzije. Isto su tako kompilirali podatke kako bi izračunali učinak povišenog unosa soli na uzročno specifičnu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Rezultati su pokazali kako prosječan dnevni unos soli po glavi stanovnika iznosi 3,95 g, a interval po regijama je od 2,18 do 5,51 g.

Globalno se godišnje 1,65 milijuna smrti od kardiovaskularnih uzroka pripisuje prekomjernom unosu soli, pri čemu se 61,9% smrti odnosi na muškarce a 38,1% na žene.  Smatra sa kako se jedna od deset smrti od kardiovaskularnih uzroka može pripisati prekomjernom unosu soli. Četiri od pet (84,3%) smrti dogodile su se u zemljama s niskim osobnim dohotkom, a dvije od pet smrti (40,4%) bile su prijevremene (prije 70-e godine života). Najveća stopa povezanosti prekomjernog unosa soli i rizika za kardiovaskularnu smrt je utvrđena u Gruziji, a najniža u Keniji.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 20 Br. 112