Učestala anestezija bi mogla imati negativne učinke na sposobnost učenja i pamćenja kod djece

Učestala anestezija bi mogla imati negativne učinke na sposobnost učenja i pamćenja kod djece U toku istraživanja kojim su htjeli ispitati učinak izloženosti magnetskom polju (npr. kod pretraga magnetskom rezonancom) na dijeljenje i razvoj matičnih stanica, švedski istraživači sa Sahlgrenske akademije, Sveučilišta u Gothenburgu, došli su do saznanja kako između tih dvaju pojava nema povezanosti no kako na dijeljenje matičnih stanica negativno djeluje učestala izloženost anesteziji.

U istraživanju provedenom na miševima i štakorima utvrđeno je kako anestezija ima negativan učinak na dijeljenje matičnih stanica u hipokampusu koje kasnije formiraju neurone i stanice glije a nestanak kojih ima negativan učinak na pamćenje. Ovaj je učinak primijećen samo kod mladih životinja, dok kod starijih nije, a ta se pojava dovodi u vezu s činjenicom da su matične stanice osjetljivije u nezrelom mozgu iako ih u odraslom mozgu ima manje.

Klas Blomgren, profesor u Dječjoj bolnici kraljice Silvie i glavni autor istraživanja već je objavio radove u kojima opisuje kako tjelovježba pomaže u oporavku nakon radioterapijskih tretmana koji uzrokuju masovnu smrt matičnih stanica. Smatra kako su ta saznanja važna kako bi se stvorili protokoli koji bi reducirali negativne učinke učestale anestezije kod djece. Studija objavljena u časopisu Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism iz siječnja 2010. godine.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 86