Ti-Max Z45L - prvi mikromotor s nagibom od 45 stupnjeva

 

Japanska tvrtka NSK Dental (Nakanishi, Inc.) predstavila je u travnju ove godine prvi mikromotor koji svojom specifičnom konstrukcijom omogućava pristup rotirajućim elementima do teško dostupnih mjesta.

Ti-Max Z45L ima glavu motora zakrivljenu pod kutem od 45°, titansko tijelo ergonomskog, suženog oblika te dvosmjerni protok zraka i vode koji omogućava dobro čišćenje, hlađenje, ali i veliku preglednost radnog područja. Primjena takvog mikromotora idealna je u retromolarnom području usne šupljine, od uklanjanja karijesa na umnjacima, separacije korijena u kirurgiji do otvaranja pulpne komore i prikaza ulaza u korijenske kanale. Takav nagib radne glave bitno olakšava pristup cervikalnim dijelovima zuba s palatinalne strane, a primjenu može pronaći i u početnim fazama specifičnih endodontskih tretmana. Integrirani Clean Head System automatski sprečava ulazak onečišćenja u glavu motora produžavajući mu vijek trajanja, a dvosmjerno strujanje vodenog spreja djeluje zaštitno jer smanjuje učestalost pojave subkutanog emfizema i mogućnost pregrijavanja. Može se primjenjivati sa svrdlima dužine od 20 do 25 mm, u omjeru prijenosa 1:4,2, s maksimalnom brzinom od 168.000 min-1.

DPE-jevu (Dental Products Europe) nagradu za najinovativniji i najkvalitetniji proizvod od za 2012. u svojoj kategoriji dobio je još jedan NSK mikromotor: S-Max pico High- Speed. Procjenitelji Dental Product Shoppea (komisija od 12 članova) razmatrali su svojstva S-Max pica, uključujući jednostavnost primjene, preglednost tijekom rada u oralnom kavitetu, mogućnosti rezanja i bušenja u restaurativnim postupcima, razinu buke i ergonomiju. Procijenili su učinkovitost i primjenjivost u praksi, proglasivši proizvod visokokvalitetnim.

slike

Ti-Max Z45L, NSK Dental, prvi mikromotor s nagibom od 45°

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 19 Br. 104/105