SZO – alkohol je vodeći ubojica u svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je priopćenje u kojem navodi vodeće uzroke smrti u svijetu, među kojima je alkohol koji uzrokuje 4%, odnosno 2,5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, na prvom mjestu. Ozljede i smrtni slučajevi koji se mogu povezati s alkoholom rastući su problem, kako u nerazvijenim tako i u najrazvijenijim zemljama svijeta. Alkohol se smatra uzročnikom 60 vrsta bolesti i ozljeda, među koje se ubrajaju prometne nesreće, opekline, otrovanja, utapanja, ciroza te karcinom jetre, kolorektuma, dojke i grkljana. Kao drugi najvažniji uzrok smrti navodi se AIDS, s 2,1 milijunom smrtnih slučajeva godišnje.

Unatoč činjenici da prekomjerna konzumacija alkohola ima višestruke negativne učinke na zdravlje pojedinca i na zdravlje njegove šire obitelji, većina svjetskih vlada prekomjernu konzumaciju alkohola ne smatra problemom visokog prioriteta. U priopćenju SZO-a stoji kako je abuzus alkohola posebice fatalan za osobe mlađe životne dobi s obzirom da je dokazano kako je njegova prekomjerna konzumacija vodeći faktor rizika smrtnosti kod muškaraca između 15 i 59 godina. Prema svjetskim statistikama, 11% konzumenata alkohola ima jednom tjedno epizodu teškog opijanja, pri čemu muškarci četverostruko nadmašuju žene.

Mjere koje provode svjetske vlade uključuju restrikcije u reklamiranju i sponzoriranju sportskih natjecanja od proizvođača alkoholnih pića, no stav SZO-a je da one nisu dovoljno učinkovite. Kao rješenje se predlaže povećanje poreza na alkohol, kao što je slučaj i s duhanskim proizvodima. Primjerice, u SAD-u 10%-tno povećanje cijena smanjuje konzumaciju cigareta za 4%.

Alkoholizam i zloupotreba alkohola smatraju se dvama različitim oblicima prekomjerne konzumacije. Alkoholizam se manifestira tjelesnom ovisnošću te osoba nastavlja piti unatoč tome što ono negativno djeluje na njegovo tjelesno, mentalno i društveno zdravlje zbog čega alkohol počinje dominirati njegovim životom i odnosima. Zloupotrebom alkohola se pak smatra vrsta konzumacije koja uzrokuje probleme, no ne i tjelesnu ovisnost.

Pravi razlozi ovisnosti o alkoholu još uvijek nisu potpuno jasni te se još uvijek ne može procijeniti koja će osoba biti sposobna preuzeti kontrolu nad svojom ovisnošću.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 91