Sterilna piurija

 

„New England Journal of Medicine“ u broju od 12. ožujka 2015. donosi članak autora Wisea i Schlegela o sterilnoj piuriji. Sterilna piurija veoma je česta, a velika populacijska istraživanja pokazuju da pogađa 13,9% žena i 2,6% muškaraca. Neke skupine stanovništva imaju veći rizik od razvoja tog stanja: učestalost piurije u hospitaliziranih bolesnika u jednom istraživanju iznosila je čak 23%, uz isključenje bolesnika koji su bolovali od bolesti mokraćnog sustava.

Mogući razlozi sterilne piurije su prije svega gonoreja i klamidija, ali i herpes zoster te HPV. Piurija je povezana i s HIV-om, genitourinarnom tuberkulozom, gljivicama i parazitima – prije svega to je Trichomonas vaginalis. Upalne i autoimune bolesti također mogu biti razlogom piurije, a u spomenutom istraživanju 30% bolesnika s ozbiljnim sistemskim upalama imalo je piuriju. Također, 23% ispitanih pacijenata sa sistemskim lupusum eritematosusom imalo je piuriju. Kronični intersticijski nefritis, renalna papilarna nekroza i analgezijska nefropatija mogu uzrokovati sterilnu piuriju. Infekcije izvan genitourinarnog sustava, poput pneumonije, bakterijske septikemije ili intraabdominalnih infekcija mogu uzrokovati piuriju, koja može biti i povezana s radijacijskim cistitisom, mokraćnim kamencima, stranim tijelom, stentovima, urinarnim fistulama itd.

Suvremena istraživanja ukazuju da bi broj kolonija bakterija od 100.000 po mililitru urina trebao biti granicom za klinički značajnu infekciju. Na taj način, u Sjedinjenim Američkim Državama broj urinokultura koje se smatraju pozitivnima smanjio bi se za 38% u odnosu na urinokulture koje se, prema standardima mnogih američkih laboratorija, sada proglašavaju pozitivnima već pri broju od 1000 kolonija po mililitru. Korištenjem višega praga kao razine pri kojoj valja provesti terapiju smanjila bi se, između ostaloga, i uporaba antibiotika. 

GULIVER IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Uzorak urina zamućenog zbog prisutnosti leukocita (piurija)

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 21 Br. 115/116