Stanice mozga koje nas drže budnima

 

Ujutro nas budi jasna, danja svjetlost. Ona nas i tijekom dana drži budnima. Ona ima antidepresivno djelovanje. Suprotno tome, tama nas čini pospanima. To je razlog zašto neki ljudi nose masku za oči za vrijeme spavanja. Istraživači sa Sveučilišta UCLA identificirali su skupinu neurona koji posreduju ovom fenomenu.

Neuroni odgovorni za održanje budnog stanja smješteni su u hipotalamusu, dijelu mozga odgovornom, između ostalog, i za kontrolu autonomnog živčanog sustava, temperaturu tijela, glad, žeđ, umor i spavanje. Pokusima na miševima je pokazano da ove stanice izlučuju neurotransmiter hipokterin koji je odgovoran za održavanje budnog stanja. Miševi u kojih je izlučivanje hipokretina bilo zakočeno (knockedout, KO) nisu mogli ostati budnima na danjem svjetlu, dok je u miševa u kojih je izlučivanje hipokretina bilo normalno pokazana jaka aktivnost ovih neurona tijekom budnog stanja za vrijeme danje svjetlosti, ali ne i tijekom budnog stanja u mraku.

Ovi nalazi objašnjavaju i ranija otkrića koja su pokazala da u osoba koje boluju od narkolepsije (bolest koju obilježava pretjerano spavanje tijekom dana, iznenadno upadanje u san tijekom dana, iznenadan gubitak tonusa mišića itd) manjka budnost, kao reakcija organizma na danju svjetlost, te da su narkoleptici i osobe koje boluju od Parkinsonove bolesti podložniji depresijama, nego osobe koje boluju od nekih drugih kroničnih bolesti.

Iznenađujuće je, međutim, da su KO miševi neaktivni samo za vrijeme danjeg svjetla. Tijekom noći bili su jednako aktivni kao i normalni miševi. Sukladno tome, aktivnost neurona koji izlučuju hipokretin bila je u normalnih miševa maksimalna za vrijeme dana, ali neuroni nisu bili aktivni za vrijeme tamne faze (noći).

Nalazi pokazuju da bi poticanje aktivnosti neurona hipokretinom moglo pojačati svjetlom inducirano buđenje, odnosno, suprotno tome, da bi blokiranje funkcije receptora za hipokretin moglo smanjiti ovu reakciju, dakle pokrenuti spavanje.

Hipokretin bi također mogao imati antidepresivni učinak. Prema tome, ovi bi se nalazi mogli upotrijebiti za liječenje bolesti spavanja i depresije.

Neuroni odgovorni za održanje budnog stanja smješteni su u hipotalamusu. Pokusima na miševima je pokazano da ove stanice izlučuju neurotransmiter hipokterin koji je dogovoran za održavanje budnog stanja. Miševi u kojih je izlučivanje hipokretina bilo zakočeno (knocked-out, KO) nisu mogli ostati budnima na danjem svjetlu, dok je u miševa, u kojih je izlučivanje hipokretina bilo normalno, pokazana jaka aktivnost ovih neurona tijekom budnog stanja za vrijeme danje svjetlosti, ali ne i tijekom budnog stanja u mraku 

 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 17 Br. 96