Stakleni ionomeri nove generacije

U Turskoj je Antaliji, krajem 2015. godine, održan Continental European Division of International Association for Dental Research (CED-IADR) po 47. put. Zastupljene su bile brojne teme, raspravljalo se o potencijalima i budućnosti digitalne stomatologije, prikazani su rezultati značajnih istraživanja s područja oralne patologije, analiza i klinička procjena primjene dentalnih materijala u dentalnoj patologiji, predstavljen je holistički pristup parodontnoj terapiji, te objavljene novosti s područja dentalne implantologije i protetike.

U posebnoj raspravi potvrđen je izuzetan značaj razvoja staklenih ionomera koji se smatraju jednim od materijala izbora u dentalnoj ordinaciji, a nova četverogodišnja studija vezana uz GC-proizvode pokazuje kako je primjena staklenih ionomera nove generacije izvrsna ne samo za donedavna privremena terapijska rješenja već i za trajne ispune.

Glass Hybrid restorative system – proizvod tvrtke GC promoviran pod imenom GC EQUIA Forte – istaknuo se svojom inovativnošću. Kombiniranjem hibridnih staklenih punila u novom, čvršćem i otpornijem materijalu omogućena je njihova šira upotreba. Četverogodišnja studija njemačkih znanstvenika, koja uspoređuje estetska, funkcijska i biološka svojstva stakleno- ionomernih ispuna raznih generacija, pokazala je superiorne rezultate u korist EQUIA-e. Nova Glass Hybrid tehnologija ultrasitnih visoko reaktivnih čestica stakla uklopljenih u stakleno-ionomernom punilu ubrzava i pospješuje stvaranje kompleksne mrežaste strukture nakon inicijalnog miješanja.

Stvaranje čvrstih veza unutar mreže lakše je i bolje, a mreža je solidnija, idealnih fizičkih svojstava, te otpornija na trošenje. U praksi, EQUIA Forte se jednostavno i brzo postavlja, bez kondicioniranja ili prethodne primjene bonda. Zahvaljujući visokoj toleranciji na vlažnost medija, podjednakom afinitetu prema različitim površinama te stvrdnjavanju uz minimalan stres i kontrakciju, preporučuje se i za duboke kavitete. Impresivna estetika, trajnost, ali i biokompatibilnost, superlativi su koji su istaknuli GC-ev proizvod kao stakleni ionomer nove generacije, dentalni materijal budućnosti.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 21 Br. 118