English abstract: Click here.

Srebro i anti-fungalno liječenje

 

Kronične gljivične infekcije usne šupljine izazvane Candidom albicans i Candidom glabrata pogađaju mlađe, starije te imunokompromitirane osobe, a prema istraživanju liječnika s Odjela za dentalne materijale Sveučilišta Estadual Paulista (UNESP), Araçatuba, São Paulo, Brazil, mogu se uspješno liječiti srebrnim nanočesticama. Skupina znanstvenika na čelu s dr. Monteiro objavila je rezultate istraživanja u časopisu Letters in Applied Microbiology Britanskog društva za primijenjenu mikrobiologiju (Society for Applied Microbiology).

Testiranja su obavljana na umjetnom biofilmu u mediju sličnom slini, te u uvjetima poput onih koji vladaju u usnoj šupljini. Primjenom raznih veličina i koncentracija nanočestica srebra u tekućinama za ispiranje usne šupljine, te u protezama, nastojala su se ustanoviti njihova preventivna i kurativna svojstva. Utvrđeno je kako je, bez obzira na veličinu i zasićenost srebrnim nanočesticama, antifungalno djelovanje sredstava s takvim česticama jednako efikasno.

Zaključeno je kako ova spoznaja sugerira mogućnost primjene srebrnih nanočestica u različitim oblicima, ovisno o potrebi pacijenta ili vrsti infekcije, te nedvojbeni terapeutski potencijal nanočestica srebra.

Neki znanstvenici istaknuli su bojazan vezanu uz opću sigurnost primjene nanočestica u humanom liječenju. Autori članka istaknuli su kako se radi o ranoj fazi istraživanja, te izrazili namjeru provođenja sveobuhvatnih istraživanja sigurne primjene takvih sredstava, prije nego što se završni proizvod počne primjenjivati na ljudima, te eventualno stigne na tržište (www.medicalnewstoday. com, www.ncbi.nlm.nih. gov/pubmed/22313289)

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 18 Br. 101/102