Smanjivanjem prekomjerne tjelesne težine snižava se rizik od carskog reza i preeklampsije

Budući da broj pretilih osoba, kako odraslih tako i djece, raste na globalnoj razini, u europskim je zemljama više od 10% trudnica pretilo – od 9,7% u Poljskoj do 20,7% u Škotskoj.

Povezanost debljine i ginekoloških te opstetričkih bolesti intenzivno je istraživana. „British Medical Journal“ u mrežnom izdanju od 26. listopada 2017. godine objavljuje pregledni rad autora I. Kalliala i suradnika. U sustavni pregled PubMed, Cochrane baze ili manualnim pretraživanjem dostupnih objavljenih metaanaliza opservacijskih i intervencijskih istraživanja koja su procjenjivala povezanost debljine te rizika bilo kojeg opstetričkog ili ginekološkog stanja bilo je uključeno 156 metaanaliza opservacijskih istraživanja te 84 ginekološka ili porodiljska ishoda. Primarni je ishod istraživanja bila povezanost debljine s ginekološkim ili porodiljskim ishodima.

Od 144 metaanalize koje su uključivale istraživanja kohorti, svega je 8% dalo jasnu potporu zaključku da je debljina povezana s većim rizikom karcinoma endometrija, ovarija, antenatalne depresije, carskog reza (sveukupnog i hitnog), preeklampsije, fetalne makrosomije i nižeg rezultata Apgar testa.

Međutim, intervencije u smislu mršavljenja značajno snižavaju rizik od carskog reza i preeklampsije. U svjetlu debljine kao rastućeg javnozdravstvenog problema, te porasta broja poroda carskim rezom, to su rezultati koji potiču na razmišljanje.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 23 Br. 127/128