Slatki napici povećavaju rizik razvoja bolesti srca

 

Podaci istraživanja objavljenih u časopisu American Journal of Clinical Nutrition (travanj 2015; DOI: 10.3945/ajcn.114.100461) izravno potvrđuju od ranije poznatu činjenicu proizašlu iz epidemioloških istraživanja, da je smrtni ishod bolesti srca i krvnih žila proporcionalan količini šećera konzumiranog tijekom života. Istraživanje je provedeno na 85 zdravih muškaraca i žena u dobi od 18 do 40 godina. Podijeljeni u četiri skupine konzumirali su tijekom 15 dana bezalkoholne napitke zaslađene sa sintetskim zaslađivačem načinjenim od fruktoze iz kukuruza u količini koja je odgovarala 0%, 10%, 17,5% i 25% od ukupno dnevno potrebnih kalorija. Na početku i na kraju istraživanja ispitivana je razina lipoproteina, triglicerida i mokraćne kiseline u krvi, sastojaka za koje je poznato da su indikatori rizika razvoja bolesti srca i krvnih žila. I kako je već rečeno, razina ovih spojeva bila je, nakon provedenog pokusa, povišena čak i u skupini ispitanika koji su konzumirali najmanje zaslađene napitke (10%) i to više u muškaraca nego u žena.

Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje izravan, o dozi ovisan odnos, između količine konzumiranog šećera u bezalkoholnim pićima i pojačavanja čimbenika rizika razvoja bolesti srca i krvnih žila.

Količina šećera konzumiranog u bezalkoholnim pićima izravno pojačava čimbenike rizika razvoja bolesti srca i krvnih žila 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 21 Br. 117