Sirona predstavila CEREC 4.0

Na ovogodišnjem, 35. kölnskom IDS-u (International Dental Show) tvrtka Sirona predstavila je novi softver za svoju CAD/CAM platformu. Posjetitelji iz 148 zemalja (njih oko 115.000) pokazali su velik interes za dentalne inovacije i nove tehnologije. Dr. Martin Rickert, predsjednik Njemačke udruge dentalnih proizvođača, posebno je istaknuo kako su ove godine digitalni procesi i tehnologije počeli zauzimati značajnije pozicije na stomatološkom tržištu jer omogućavaju veću učinkovitost tretmana i visoku kvalitetu.

Sironin CEREC 4.0 je redizajnirani softver koji, osim što se grafički- vizualno razlikuje od prethodnih, nudi i nove dizajnerske alate, jednostavnije se primjenjuje, a dobiveni rezultati su točniji i brži. Najznačajnija inovacija se krije u mogućnosti obrade više zuba i zubnih lukova u isto vrijeme. Pritom je značajna činjenica da se uz okluzalno snimanje lukova obavezno uzima i optički registrat međučeljusnog odnosa s bukalne strane. CEREC Bluecam daje čišću i oštriju sliku, s jačim kontrastima, što je od velike važnosti za čitav proces jer se na njoj temelji dizajn čitave buduće restauracije.

Jedan od pionira dentalne primjene CAD/CAM tehnologije dr. Mark Morin iznio je svoja iskustva s novim softverom. Naglasio je važnost baze podataka o morfologiji i anatomiji zuba, koja je pohranjena u programu, a zapravo predstavlja osnovu biogeneričkog principa radnog dizajna CERECA.

Sve počinje administriranjem novog pacijenta, izborom vrste restauracije (kruna, inlay, onlay, overlay ili veener) i odgovarajućega keramičkog bloka. Nakon preparacije zuba (jednog ili više) pristupa se skeniranju (u izborniku – aquisition) gornjega i donjega zubnog luka i bukalnog zagriza (buccal bite). Snimke se nakon toga generiraju čineći trodimenzionalni model koji se u svakom trenutku može razdvojiti, okretati i gledati sa svih strana. Postoji mogućnost ponovnog uzimanja korektivnih snimki koje se jednostavno inkorporiraju s drugima. Određivanje margina je olakšano ne samo zbog bolje dubinske oštrine i rezolucije slike, nego i zbog unaprijeđenog tragača rubova preparacije (automatic margin finder), koji omogućava precizno definiranje jednog od najosjetljivijih područja preparacije.

Rad na virtualnom modelu je vrlo jednostavan zbog novog načina primjene alata. Dizajnerski kotač ili Tool Bagel, kako su ga nazvali zbog sličnosti s američkom krafnom, intuitivno je i inteligentno sredstvo za brzo i precizno dizajniranje restauracije. Sastoji se od Form plus and Form minus, Smooth, Form 3D, Autoform 3D, Move, Rotate i Recalculate restauration tool. Neki od tih alata već su postojali, ali su unaprijeđeni, a neki su sasvim novi. Bitno je da je za pristup glavnom Bagel toolu dovoljan samo desni klik miša i u sekundi se dobivaju brojne mogućnosti redizajna.

Značajke novih alata vezane su na izravan rad na virtualnoj restauraciji; žuti kursor, sferični prsteni i rotacijske skale olakšavaju i ubrzavaju oblikovanje. Dizajnirani objekt moguće je prilagoditi keramičkom bloku, rotiranjem i izborom gdje će se nalaziti spojnica bloka s konačnom restauracijom. To je izuzetno korisno kod izrade nadomjestaka u fronti jer su estetski zahtjevi veći. Izbor polikromatskog bloka odgovarajuće boje i translucencije, za novu restauraciju je lakši i svrsishodniji.

Novi softver omogućava trodimenzionalno variranje postave i programiranja kompjuterski navođene obrade bloka, dajući veću kontrolu terapeutu te bolje i brže rezultate.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 17 Br. 94/95