Zagađenje zraka, buka i arterijska hipertenzija – globalni rizik: hipertenziologija okoliša

Autor: Ana Jelaković

Hrvatska liga za hipertenziju organizirala je 11. i 12. svibnja 2023. godine Drugi međunarodni simpozij okolišne hipertenziologije. Tema je bila zagađenje zraka, buka i arterijski tlak – globalni rizik. Kao i prošlogodišnji hibridni simpozij o klimatskim promjenama, i ovaj hibridni skup održan je pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Više od 250 sudionika sa zanimanjem je pratilo predavanja vodećih stručnjaka iz područja hipertenziologije, kardiologije, nefrologije, dijabetologije, lipidologije, endokrinologije, pulmologije, neurologije, javnog zdravstva, epidemiologije, pedijatrije, kineziologije, nutricionizma, ali i meteorologije i kemije.


Prva sekcija bila je rezervirana za kemičare, biometeorologe i klimatologe, koji su objasnili načine mjerenja onečišćenje zraka, koje su vrste čestica onečišćenja te kako funkcionira mreža stanica za mjerenje onečišćenja zraka diljem zemlje. Program je nastavljen temama iz epidemiologije, a kolege iz Zavoda za javno zdravstvo prikazali su podatke o obolijevanju i smrtnosti od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti povezanih s onečišćenjem zraka.

Slijedile su teme o genetici, endotelnoj funkciji i arterijskoj hipertenziji te je proširen na svaki aspekt kardiorenovaskularnog kontinuuma, uključujući rano vaskularno starenje. Posebno je zanimljivo bilo izlaganje o onečišćenju zraka i telomerama, koje je održao vodeći svjetski gerijatar Athanase Benetos iz Francuske. Prije odjeljka o kardiovaskularnim bolestima, sudionici su mogli čuti kakva je povezanost zagađenja zraka i buke s pretilošću, kao i s metaboličkim sindromom, bolestima jetre, dijabetesom, bubrežnom funkcijom, kroničnom bolešću bubrega i bolestima štitnjače. Bilo je zanimljivo saznati kako zagađenje zraka i buka utječu na oboljele osobe na hemodijalizi te nakon transplantacije bubrega i srca.

Ovogodišnji skup nastavak je prošlogodišnjeg simpozija „Klimatske promjene, arterijska hipertenzija i ukupni rizik“, kojim je započet ciklus stručnih skupova o utjecaju zagađenja zraka i buke na kardiovaskularno zdravlje

Program drugoga dana simpozija započet je temama iz neurologije. Održana su zanimljiva predavanja o tome kako onečišćenje zraka i buka pridonose kognitivnom oštećenju, moždanom udaru, opstruktivnoj apneji tijekom spavanja i demenciji. Onečišćenje zraka i klimatske promjene mijenjaju sezonu alergena na pelud i utječu na ozbiljnost i trajanje astmatične plućne bolesti, kao i kronične opstruktivne plućne bolesti. Lako je pretpostaviti kako onečišćenje zraka i buka mogu pridonijeti prevalenciji i ishodima raka pluća. Posljednju sekciju organizirao je tim stručnjaka sastavljen od nutricionista, kineziologa, specijalista mentalnog zdravlja i stručnjaka za javno zdravstvo. Onečišćenje zraka i klimatske promjene utječu na kvalitetu hrane i ometaju dobrobiti tjelesne aktivnosti. Stoga je hitno potreban širi pogled na individualni i javni pristup kako bi se shvatila ta stalna promjena i pokušao ublažiti daljnji utjecaj na ljudsko zdravlje. Održane su ukupno 42 prezentacije, s puno žustre rasprave nakon svake sekcije.

Simpozij je završen okruglim stolom na kojem su se javnozdravstveni stručnjaci susreli s kliničarima i predstavnicima nadležnih iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Simpozijem, koji je nastavak prošlogodišnjeg skupa „Klimatske promjene, arterijska hipertenzija i ukupni rizik“, Hrvatska liga za hipertenziju i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokazuju primat i vodstvo u općoj dobrobiti i očuvanju zdravlja. Nadamo se da će navedeno pridonijeti povećanju svijesti opće populacije, liječnika i drugih stručnjaka o tome koliko smo svi odgovorni za očuvanje zdravlja. Želja je organizatora da Vlada ne samo nastavi sve započete aktivnosti, već da bude još aktivnija u smanjenju utjecaja onečišćenja zraka na zdravlje populacije. Osim individualnog truda i svijesti liječnika o utjecaju zagađenja zraka i buke na zdravlje, na državnim je dužnosnicima osigurati bolje multidisciplinarne timove stručnjaka za okoliš, urbanista i biometeorologa koji će planirati okoliš i održivi život. Ublažavanje i prilagodba na onečišćenje zraka i klimatske promjene, kao i na buku, treba razvijati bez odlaganja.

Cijeli simpozij je snimljen, a sva predavanja i rasprave dostupni na edukativnim stranicama Hrvatske lige za hipertenziju i Hrvatskog društva za hipertenziju.