Mršavljenje vremenski ograničenom prehranom bez brojanja kalorija

OGLAS


Pretilost je veliki zdravstveni problem. Nazivi lijekova koji se izdaju na recept, poput semaglutida, ulaze u mainstream kulturu i opći rječnik. Mnoge tradicionalne dijete za mršavljenje uključuju brojanje kalorija. Vremenski ograničena prehrana, bez brojanja kalorija, postala je popularna strategija mršavljenja jer ju je jednostavno provesti. Međutim, nije jasno je li djelotvorna za gubljenje na težini, osobito nakon kratkotrajnog razdoblja pridržavanja. Autor Shuhao Lin i suradnici objavljuju u časopisu Annals of Internal medicine, izdanje od 27. lipnja 2023. godine, rezultate 12-mjesečnog randomiziranog kontroliranog ispitivanja provedenog na 90 odraslih pretilih osoba iz šireg područja Chicaga, kako bi se utvrdilo je li vremenski ograničena prehrana (engl. time-restricted eating – TRE) učinkovitija za kontrolu tjelesne težine i smanjenje kardiometaboličkog rizika u usporedbi s restrikcijom kalorija (engl. calorie restriction – CR).

iStock / Rasa Petreikiene

Vremenski ograničena prehrana pokazala se učinkovitijom u gubitku težine u usporedbi s kontrolnom skupinom, ali nije bila učinkovitija od restrikcije kalorija. Nije bilo značajnih razlika između vremenski ograničene prehrane i skupina s ograničenjem kalorija u smislu smanjenog unosa kalorija i postignutog gubitka težine

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Illinois Chicago od siječnja 2021. do rujna 2022. Sudionici, od kojih je njih 77 završilo istraživanje, bili su u sklopu intervencije nasumično raspoređeni u jednu od tri skupine: 8-satna vremenski ograničena strategija prehrane (jesti samo od podne do 20:00 sati, bez brojanja kalorija), kalorijska restrikcija (smanjiti za 25% broj unesenih kalorija dnevno) ili bez promjene u ishrani (jesti u razdoblju od deset ili više sati dnevno).

Skupina s ograničenom prehranom mogla je piti tekućinu bez kalorija izvan tog vremena. Obje grupe, s vremenski ograničenom prehranom i restrikcijom kalorija, sastajale su se s dijetetičarom jednom tjedno, zatim dva puta tjedno tijekom šest mjeseci (faza mršavljenja), a zatim jednom mjesečno između šest i 12 mjeseci (faza održavanja izgubljene težine).

Sve su skupine zamoljene da ne mijenjaju razinu aktivnosti vježbanja. Prosječna dob bila je 40 godina, 33% bili su crnci, a 46% Hispanoamerikanci.

Mjerenja su uključivala promjenu tjelesne mase, metaboličkih markera i energetskog unosa do 12. mjeseca. Vremenski ograničena prehrana pokazala se učinkovitijom u gubitku težine u usporedbi s kontrolnom skupinom, ali nije bila učinkovitija od restrikcije kalorija. U usporedbi s kontrolnom skupinom, skupina s vremenski ograničenom prehranom smanjila je u prosjeku 425 kilokalorija više dnevno i izgubila 4,61 kg više težine u 12 mjeseci od kontrolne skupine. Slično tome, skupina s ograničenim kalorijskim unosom smanjila je u prosjeku 405 kilokalorija više dnevno i izgubila 5,42 kg više težine od kontrolne skupine. Nije bilo značajnih razlika između vremenski ograničene prehrane i skupina s ograničenjem kalorija u smislu smanjenog unosa kalorija i postignutog gubitka težine.

Riječ je o ograničenom otvorenom istraživanju koje nije osmišljeno za otkrivanje malih, ali potencijalno važnih razlika između dvije prehrambene strategije. Energetski unos mjeren je pomoću zapisa o hrani. Iako evidencija o hrani nudi dobar opći pregled prehrambenih navika osobe, ona nije precizna mjera energetskog unosa. Potreba su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi.