"Dermalni fileri u estetskoj medicini lica"

Izdavač: Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet i Ustanova za obrazovanje odraslih “Medicinsko estetske inovacije” (MEI)
Godina izdavanja: 2022.
Format: 20,5 x 26,5 cm;
Uvez: tvrdi
Opseg: 180 stranica

 

Iz tiska je izašla knjiga „Dermalni fileri u estetskoj medicini lica“ autora doc. dr. sc. Željka Rotima, dr. med. dent. Izdavači toga sveučilišnog udžbenika su Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, i Ustanova za obrazovanje odraslih „Medicinsko estetske inovacije“. Knjiga cjelovito opisuje znanstvene i stručne spoznaje o dermalnim filerima u estetskoj medicini lica kao nekirurškoj i minimalno invazivnoj metodi u antiaging medicini i prva je takva napisana na hrvatskom jeziku.

Primjena dermalnih filera u antiaging estetskim tretmanima lica postala je široko prihvaćena kao korektivni zahvat u estetici lica i vrlo je popularna tema u cijelom svijetu. Nekirurške i minimalno invazivne metode estetske medicine postale su nezaobilazani dio estetske medicine u cjelini. Statistike govore da ta relativno nova grana medicine, popularno zvana i antiaging medicina, čini oko 70% svih estetsko-medicinskih zahvata. Upravo o temi usporavanja i ublažavanja vidljivih znakova starenja kao i dosezima antiaging medicine u nekirurškim i minimalno invazivnim metodama korektivne estetske medicine govori knjiga, s naglaskom na injekcijske metode primjene dermalnih filera u estetici lica. Jasno napisana, sistematična i dobro dokumentirana, knjiga odražava odlično poznavanje svih spoznaja o primjeni dermalnih filera u estetici lica. Koncipirana je na pedagoški iznimno prihvatljiv način, iz nje je moguće lako učiti jer tekst ne ostavlja nejasnoće. Knjiga je pisana logičnim slijedom i sljedivim konceptom. Sadržaj je razvrstan u devet poglavlja na 202 stranice. Udžbenik je bogato ilustriran - 140 originalnih slika u vidu shematskih prikaza - što je dodatna edukativna vrijednost. Poglavito je namijenjen liječnicima kao bazično štivo za učenje osnova estetske nekirurške, minimalno invazivne medicine. Ujedno je i obavezna literatura koja odgovara sadržaju programa Nekirurška estetska medicina „Esthetic Academy“ cjeloživotnog učenja u okviru poslijediplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Procjenjuje se da će ta grana medicine i dalje ubrzano rasti i razvijati se. Razlog tome su i nove, detaljnije anatomske studije i saznanja, kao i primjene novih sigurnijih tehnika za aplikaciju preparata, a osobito usavršavanje novih proizvoda i uređaja koji se primjenjuju u antiaging medicini. Porastom broja postupaka dolazi i do porasta broja komplikacija. Svaki liječnik koji se bavi nekirurškim i minimalno invazivnim metodama estetske medicine mora biti dobro educiran za pravovremeno prepoznavanje početnih znakova komplikacija, osobito onih najdramatičnijih kao što su vaskularne okluzije i nekroze. Primjena dermalnih filera s razlogom mora biti ograničena na educirane doktore medicine i dentalne medicine koji su u sklopu svoga specijalističkog usavršavanja, ili kroz primjerenu, standardiziranu i kontroliranu edukaciju usavršili znanja i vještine za primjenu nekirurških i minimalno invazivnih metoda estetske medicine.

U planiranju estetskih postupaka važno je lice pacijenta sagledati u mirovanju, ali i detaljno proučiti pokrete i gestikulaciju lica. Za razlikovanje statičkih i dinamičkih odjeljaka lica nije dovoljno samo poznavanje klasične anatomije, nego je ključno poznavanje i razumijevanje 3D anatomije slojeva lica. Stoga je osobita pozornost u knjizi posvećena anatomiji te preciznim opisima anatomskih slojeva lica: dobro poznavanje anatomije slojeva lica ključno je za dobivanje sigurnih i prirodnih rezultata nakon estetskih zahvata. Na temelju pacijentovih potreba, objektivne procjene i željenog ishoda liječnik mora znati odabrati vrstu dermalnih filera, tehniku i dubinu iniciranja koja jamči sigurne ishode i prirodne i predvidive rezultate.

Svako lice ima svoje specifičnosti te je personalizirani pristup prilikom primjene dermalnih filera u estetskim tretmanima važan. Osim tehnika primjene, za dobivanje prirodne ekspresije i održavanja izražajnosti lica bitne su reološke karakteristike dermalnih filera. Najkvalitetniji svjetski proizvođači ulažu mnogo u biotehnološka istraživanja i razvoj dermalnih filera, osobito u jedinstven proces izrade gela hijaluronske kiseline, i na taj način omogućuju nastanak novih preparata koji imaju optimalne mogućnosti rastezanja i snage pa su jako prilagodljivi pokretima lica (četvrta dimenzija).

Ključni preduvjeti za optimalne rezultate su dobro znanje anatomije, kvalitetna procjena karakteristika lica pacijenta (engl. facial assessment) te korištenje sigurnih i pravilnih tehnika te malih količina biotehnološki usavršenih dermalnih filera. Ako se ti osnovni preduvjeti zadovolje, nakon tretmana imat ćemo zadovoljne pacijente koji zadržavaju prirodan izgled. Takvim suvremenim pristupom nekirurškoj estetskoj medicini čini se kvalitativna razlika u dobivanju prirodnih rezultata i harmonije lica.

Recenzenti udžbenika su akademkinja Mirna Šitum, spec. dermatologije i venerologije, prof. dr. sc. Mirko Ivkić, spec. otorinolaringologije, plastični kirurg glave i vrata, prof. dr. sc. Romana Jerković, anatom i prof. dr. sc. Uroš Ahčan, spec. plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije. Vrhunska produkcija i grafičko oblikovanje zasluga su Ajle Hrelja Bralić.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 28 Br. 153/154