Obilježavanje 150 godišnjice rođenja Gedeona Richtera i 120 godina uspješnog rada kompanije Gedeon Richter

Davne 1901. godine farmaceut Gedeon Richter kupio je ljekarnu u centru Budimpešte. Tada tridesetogodišnji Richter imao je viziju svojim farmaceutskim pripravcima pomoći liječenju brojnih bolesti. I tu počinje povijest mađarske farmaceutske industrije. Važnost njegovih postignuća prepoznaje se i poštuje i danas 


Dva važna jubileja bila su povod Veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu i Mađarskom kulturnom institutu Zagreb da u suradnji s kompanijom Gedeon Richter organiziraju kulturni događaj na kojem su prisustvovali brojni prijatelji, kolege i poslovni partneri.

Gostima su se obratili veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj, dr. Csaba Demcsák i g. Tibor Horvath, komercijalni direktor kompanije Gedeon Richter, koji je predstavio današnje poslovanje i strateške smjerove razvoja tvrtke. Središnji događaj bila je projekcija dokumentarno- igranog filma „Gedeon Richter: Naslijeđe“, koji govori upravo o životu i radu g. Richtera.

 

Gostima se obratio veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj, dr. Csaba Demcsák

 


Tibor Horvath, komercijalni direktor kompanije Gedeon Richter, predstavio je današnje poslovanje i strateške smjerove razvoja tvrtke


Sklop različitih okolnosti u Richterovoj mladosti uputili su ga još kao mladića u smjeru farmacije, a njegova želja za unaprjeđenjem terapijskih mogućnosti usmjerila ga je prema tada novim organoterapijskim pripravcima. Jasna vizija vodila ga je kada je iz laboratorija male ljekarne u centru Budimpešte izgradio međunarodnu farmaceutsku tvrtku koja je već 30-ih godina dvadesetog stoljeća poslovala u više od 100 zemalja svijeta. Ratna zbivanja u svijetu i njegov tragični kraj u Drugom svjetskom ratu nisu omeli prenošenje njegove vizije i nasljeđa koje je ostavio kao začetnik farmaceutske industrije u Mađarskoj na nove generacije znanstvenika, farmaceuta i zaposlenika kompanije. Ta ista kompanija prošle je godine slavila 120 godišnjicu osnutka te ponosno naglašava i čuva temeljne vrijednosti utkane još od vremena g. Richtera: težnja izvrsnosti u istraživanju, razvoju, proizvodnji, marketingu i distribuciji visokokvalitetnih, inovativnih farmaceutskih proizvoda i usluga, uz visoke etičke standarde prema korisnicima, partnerima i vlastitim zaposlenicima.

 

Na kulturnom događaju u Mađarskom kulturnom institutu prisustvovali su brojni prijatelji, kolege i poslovni partneri


Iskoristili smo priliku razgovarati s direktorom podružnice u Hrvatskoj, g. Hrvojem Hudičekom, koji nam je kratko predstavio kompaniju kakva je danas:

Gedeon Richter Plc. je velika srednjoeuropska multinacionalna farmaceutska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Lijekovi kompanije dostupni su pacijentima u više od 100 zemalja svijeta, na šest kontinenata. Od svojih početaka orijentirana je na istraživanja i razvoj originalnih molekula i razvoj najsuvremenijih tehnoloških postupaka u proizvodnji i kontroli kvalitete svojih lijekova. Ključni čimbenik uspjeha kompanije je njezin spoj iskustva, znanja i stručnosti akumuliranih tijekom više od jednog stoljeća, u kombinaciji s najsuvremenijim tehnološkim rješenjima današnjice. Danas, kompanija se može pohvaliti najvažnijim razvojno-istraživačkim centrom farmaceutike u srednjoj i istočnoj Europi, s više od 1000 zaposlenih u više istraživačkih i razvojnih timova. Sve aktivnosti kompanije vertikalno su integrirane i uključuju istraživanja i razvoj, proizvodnju, marketing i prodaju. U znak priznanja postignućima u inovacijama, 1996. godine Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) dodijelila je kompaniji zlatnu medalju. Ukupno, kompanija do sada ima više od 12.000 patenata zaštićenih u Europi i SAD-u.

Strateški je fokus kompanije danas i u idućem razdoblju na razvoju novih terapeutskih rješenja u tri područja: očuvanju ženskog zdravlja – području ginekologije – razvoju lijekova za liječenje bolesti središnjega živčanog sustava i razvoju biotehnologije, tzv. pametnih lijekova.