Sigurnije propisivanje lijekova – istraživanje edukacije, informatike i financijskih poticaja

 

Tobias Dreischulte i suradnici u izdanju časopisa New England Journal of Medicine od 17. ožujka 2016. objavljuju rezultate istraživanja u svezi propisivanja lijekova od strane liječnika opće/obiteljske medicine.

Visokorizično propisivanje i preventabilne komplikacije povezane uz lijekove u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu neuobičajeni. Procjenjivano je mogu li se stope visoko rizičnog propisivanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i povezani klinički ishodi smanjiti složenom intervencijom. Intervencija je provedena u mjestu u Škotskoj i trajala je 48 tjedana, a obuhvaćala je profesionalnu edukaciju, informatiku i financijske poticaje. Istraživanje je završilo 33 liječnika praktičara, podaci su analizirani za 33.334 bolesnika pod rizikom u razdoblju prije intervencije i 33.060 u razdoblju intervencije. Primarni ishod bio je propisivanje NSAID-a ili antiagregacijska terapija. Sekundarni ishodi uključili su pojavu povezanih hospitalizacija. Ciljano visoko rizično propisivanje bilo je značajno smanjeno, s 3,7% na 2,2% na kraju intervencije. Stopa hospitalizacije zbog gastrointestinalnog krvarenja bila je značajno smanjena, kao i stopa hospitalizacija zbog srčane kljenuti, no brojevi hospitalizacija zbog akutnog zatajenja bubrega nisu se statistički razlikovali.

Zaključeno je da složena intervencija koja kombinira profesionalnu edukaciju, informatiku i financijski poticaj smanjuje stopu visokorizičnog propisivanja antiagregacijske terapije i NSAID-a, te može poboljšati klinički ishod.

PIXABAY / MICHAL JARMOLUK

Složena intervencija koja kombinira profesionalnu edukaciju, informatiku i financijski poticaj smanjuje stopu visokorizičnog propisivanja lijekova

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 119/120