Senzor za neinvazivno mjerenje glukoze u slini

IQ Group Global konzorcij predstavio je inovativni biosenzor za mjerenje razine glukoze u ljudskoj slini. Biotehnološka inovacija koja koristi modificirane organske tranzistore u obliku tankog filma u kombinaciji s glukoznom oksidazom za mjerenje koncentracije glukoze u uzorku sline razvijena je u Sveučilištu Newcastle u Australiji. 

Potpuni sustav sastoji se od biosenzorske jedinice koja obavlja mjerenja u usnoj šupljini i pripadajuće aplikacije za pametni telefon koja komunicira s biosenzorom, prikazuje očitanja na ekranu te analizira i čuva podatke dostupne pacijentu i liječniku.

Glukoza u slini prisutna je u manjim količinama nego u krvi pa senzor mora biti osjetljiviji od standardnih glukometara koji mjere glukozu u krvi. Budući da senzor ima visokorazvijenu sposobnost linearne detekcije, posebice pri vrlo niskim koncentracijama, sustav bi se mogao pokazati praktičnim neinvazivnim rješenjem za dnevni nadzor glukoze u krvi. bičajenog izbacivača sline i mnogo ugodnije za pacijenta. Simetričnom primjenom dva usisna uređaja moguće je raditi u sva četiri kvadranta istovremeno, suhoća radnog polja je optimalna i znatno je smanjeno širenje infektivnog aerosola. Ergonomski oblik i specifična svojstva materijala osiguravaju ugodnost za pacijenta, a velika usisna površina i mehaničko podupiranje obraza uklanjaju oralne tekućine i omogućavaju stomatologu nesmetan rad, bez dodatne pomoći asistenta. Ivory ReLeaf sustav dostupan je u različitim, međusobno kompatibilnim kompletima. Izvor: www.kulzerus.com To tehnološko rješenje je još uvijek u predkomercijalnoj fazi i potrebno je provesti opsežne validacijske studije prije nego što bude dostupno krajnjim korisnicima. Izvor: https://theiqgroupglobal.com


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 26 Br. 144/145