Rizik za nastanak hepatocelularnog karcinoma kod pacijenata s alkoholnom cirozom

U časopisu Annals of Internal Medicine od 19. lipnja objavljeni su rezultati danske populacijske kohortne retrospektivne studije kojom je analizirana učestalost i ukupna smrtnost od hepatocelularnog karcinoma kod oboljelih od alkoholne ciroze. U studiju kojoj je svrha bila utvrditi isplativost probira bolesnika oboljelih od alkoholne ciroze za pojavu hepatocelularnog karcinoma uvršteno je 8482 bolesnika kod kojih je između 1993. i 2005. postavljena dijagnoza alkoholne ciroze.

Glavni ishodi mjerenja bili su učestalost hepatocelularnog karcinoma te smrtnost počevši s navršenom prvom godinom od postavljanja dijagnoze alkoholne ciroze. Rezultati su pokazali kako je od 8482 bolesnika u njih 169 došlo do razvoja HCC. U razdoblju praćenja je od ukupnog broja bolesnika preminulo njih 5734, pri čemu je uzrok bio HCC kod 151 bolesnika.

Ispostavlja se kako petogodišnji kumulativni rizik za nastanak HCCa iznosi 1% s ukupnim mortalitetom od 43,7%. S obzirom na relativno nizak rizik za pojavu hepatocelularnog karcinoma kod oboljelih od alkoholne ciroze jetre, autori zaključuju kako probir za HCC kod bolesnika s alkoholnom cirozom vjerojatno ne bi bio isplativ.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 18 Br. 100