Regulacija rasta kose

Kosa, ali i ostale dlake na tijelu, važne su za regulaciju tjelesne temperature, za primanje osjeta, fizičku zaštitu i socijalne kontakte. Dlake na tijelu, uključujući i vlasi kose, nastaju u dlačnom folikulu, složenom mini-organu u koži.

Dlačni folikuli razvijaju se tijekom embrionalnog razvitka. U njima nastaje zametak dlake. Nakon rođenja dlačni folikuli tijekom cijelog života prolaze ponavljajuće cikluse rasta koji se dijele na: fazu aktivnog rasta (anagen), fazu regresije (catagen) i fazu odmora (telogen). U pojedinom se trenutku života oko otprilike 85% dlačnih folikula tjemena glave nalazi u anagenoj fazi. Ova faza traje otprilike dvije do šest godina. Kako kosa raste otprilike 12 cm na godinu, to znači da pojedinac ne može imati kosu dužu od 1 metra. Catagen faza traje otprilike tjedan do dva. Za vrijeme ove faze dlačni se folikul smanji na 1/6 normalnog dijametra. Korijen dlake se smanji, a dermalna papila miruje ispod skalpa. Telogen faza traje otprilike pet do šest tjedana. Za vrijeme ove faze kosa ne raste, a dermalna papila i nadalje miruje. U pojedinom trenutku života se otprilike 10-15% svih vlasi kose na glavi nalazi u telogen fazi. Na kraju telogen faze dlačni folikul ponovo ulazi u anagen fazu i u njemu se stvara nova dlaka. Stara dlaka se odbacuje i gubi s tijela. Dlačni folikuli, neovisno o rasporedu, mogu se nalaziti u različitoj fazi ciklusa rasta. Razlog ovako složene regulacije rasta kose nije poznat, ali se smatra da to ima veze s prilagođavanjem na sezonski rast kose (dlaka).

Niti transkripcijska regulacija ovih procesa nije dobro poznata. Za razliku od ranije objavljenih nalaza, Leif Carlsson i suradnici (PLoS Genetics, 2010; 6: e1000904 DOI:10.1371/ journal.pgen.1000904) pokazali su da je za spomenute procese odgovoran transkripcijski čimbenik Lhx2, funkcionalno uključen u stvaranje dlaka. Radi se o transkripcijskom čimbeniku LIM-homeodomain obitelji. Identificiran je prvobitno kao gen/protein eksprimiran u nezrelim limfocitima B. Spomenuti autori su pokazali da je Lhx2 eksprimiran u prekursorskim stanicama, izvan regije u kojoj su smještene matične stanice dlačnih folikula. Nadalje, eksprimiran je za vrijeme morfogeneze i nakon rođenja, u isključivo anagen fazi. Za vrijeme telogen faze ekspresija Lhx2 je nezamjetna, i ponovo se uspostavlja prije početka anagen faze. Ovako regulirana ekspresija (s obzirom na razvojni stadij, cikličku fazu i vrstu stanica) Lhx2 ukazuje na to da Lhx2 regulira stvaranje i regeneraciju dlaka. Kao podrška ovome služi nalaz da je Lhx2 potreban za prolaz kroz anagen fazu i morfogenezu folikula dlake. Štoviše, transgenična ekspresija Lhx2 u dlačnim folikulima nakon rođenja dovoljna je da inducira anagen i stimulira rast dlaka. Dakle Lhx2 je eksprimiran periodički, a važan je za regulaciju rasta kose.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 91