Proteini iz hrane odgovorni za osjećaj sitosti

 

Kako nastaje osjećaj sitosti nakon dobrog obroka s dovoljno proteina? Izgleda da se radi o petlji živčanih signala koji putuju od crijeva do mozga i stvaraju osjećaj sitosti. Razumijevanje ove petlje moglo bi pomoći liječenju bolesti vezanih uz poremećaj prehrane, kao što je npr. pretilost i anoreksija.

Unos hrane može se modulirati djelovanjem na mu-opioidne receptore (MOR; na njih se veže i morfin) na živcima koji se nalaze u stijenci portalne vene, krvne žile koja odvodi krv i do crijeva. Specifično, stimulacija receptora olakšava unos hrane, dok njihovo blokiranje koči unos hrane. Istraživači su pronašli da peptidi, produkti razgradnje proteina unesenih u organizam hranom, blokiraju MOR, i tako smanjuju apetit. MOR odašilje signale u mozak koji se potom vraćaju prema crijevu i stimuliraju ga da otpušta glukozu, što smanjuje želju za jelom. Miševi u kojih nedostaju receptori MOR ne pokazuju osjećaj sitosti nakon što konzumiraju obrok s visokim udjelom proteina. S obzirom da se MOR nalazi i na neuronima koji okružuju stijenku portalne vene u ljudi, ovakav mehanizam se vjerojatno događa i u ljudi. Ovaj nalaz objašnjava učinak dijete s puno proteina na osjećaj sitosti i predstavlja novost u spoznajama o mehanizmu osjećaja sitosti ili gladi.

 
Dijeta s puno proteina potiče osjećaj sitosti blokiranjem mu-opioidnih receptora

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 19 Br. 104/105