Propisivanja antibiotika za „liječenje“ dentalne boli od strane obiteljskih liječnika

 

U desetogodišnjem retrospektivnom istraživanju objavljenom ovog proljeća u časopisu British Journal of General Practice, tim stručnjaka sa Sveučilišta Cardiff u Velikoj Britaniji analizirao je slučajeve stomatoloških konzultacija obavljenih u ordinacijama opće prakse s naglaskom na propisivanju antibiotika – kao terapije akutne dentalne boli.

Istraživanje je pokazalo kako mnogi pacijenti prilikom akutne boli u zubu radije posjećuju svoje obiteljske liječnike, a ne stomatologe, te kako je više od polovine tih konzultacija rezultiralo propisivanjem antibiotika, što je možda kratkoročno pomoglo, ali dugoročno nedvojbeno šteti. „Najbolji tretman izrazite zubobolje i dalje je operativni zahvat kao što je ekstrakcija ili tretman korijenskih kanala. Ove tretmane može provesti samo stomatolog, stoga svakako treba potaknuti pacijente da posjete stomatologa, a ne liječnika opće prakse“, utvrdila je Anwen Cope, dr. med. dent., ističući kako je broj nepotrebno propisanih antibiotika tijekom posljednjih deset godina postao alarmantna činjenica.

Istraživanje pokazuje kako je za više od polovine pacijenata, koji su se vezano uz svoje zube konzultirali s liječnikom opće prakse, propisan antibiotik. To izaziva ozbiljnu zabrinutost za dugotrajno oralno zdravlje populacije te doprinosi razvoju otpornosti na antibiotike. Propisivanje antibiotika također nosi rizik od nuspojava, kroničnih smetnji, a vjerojatno i povećanog broja dodatnih medicinskih konzultacija.

Ovo istraživanje nije imalo svrhu utvrditi uzroke zbog kojih se stomatološki pacijenti savjetuju s liječnikom, a ne stomatologom, međutim upućuje na trendove i nužnost dodatne edukacije pacijenata, te bolju suradnju liječnika opće prakse sa stomatolozima.

Dr. Cope je dodala: „Poruke iz našeg istraživanja su jednostavne: liječnici opće prakse trebaju izbjegavati rutinsko propisivanje antibiotika pacijentima koji se žale na stomatološke probleme, te ih upućivati na hitnu stomatološku službu“. 

Liječnici opće prakse trebaju izbjegavati rutinsko propisivanje antibiotika pacijentima koji se žale na stomatološke probleme, te ih upućivati na hitnu stomatološku službu

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 121/122