Promptno uklanjanje žučnog mjehura povezano s boljim preživljavanjem i nižim troškovima

Svibanjski broj časopisa „Journal of the American College of Surgeons“ donosi istraživanje koje potvrđuje kako odgođena kolecistektomija u starijih bolesnika s upalom žučnog mjehura ili bilijarnim kolikama rezultira povišenim troškovima, mortalitetom i morbiditetom.

U studiju je bilo uključeno 29.818 pacijenata, zdravstvenih osiguranika, koji su u razdoblju između 1996. i 2005. primljeni u bolnicu putem hitne službe zbog akutne bolesti žučnog mjehura. Od te skupine, u 75% pacijenata je operativno uklonjen žučnjak. Mortalitet u skupini koja je operirana je bio 2,1%, dok je u skupini neoperiranih bio 2,7%.

Od 25% pacijenata koji po prvom prijamu nisu bili operirani, 38% je zahtijevalo novu hospitalizaciju u iduće dvije godine zbog simptoma vezanih uz žučnih mjehur, dok je isto zahtijevalo samo 4% operiranih nakon prvog prijama. Istraživanje je pokazalo kako je izostanak operacije pri prvoj pojavi bolesti žučnog mjehura iziskivalo trošak od dodatnih 7000 američkih dolara pri drugom prijamu u bolnicu. Isto tako, bolesnici koji pri prvom prijamu nisu bili operirani imali su 56% veći rizik od smrti u dvije godine nakon hospitalizacije u odnosu na one koji su dobili tretman bez odlaganja.

Kolecistektomija se provodi kada pokušaj razbijanja kamenaca ultrazvukom (litotripsija) ili liječenje lijekovima nije uspješno. Kirurške opcije uključuju standardni zahvat laparoskopskim putem ili otvorenu kolecistektomiju, koja je starija, invazivnija metoda. 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 87/88