Profilaktička antibiotska terapija korisna je za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB)

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) definira se kao bolest „koja se može spriječiti i liječiti, za koju je tipično trajno smanjenje protoka zraka (opstrukcija) kroz dišne putove koje je najčešće progresivno i povezano s pojačanim upalnim odgovorom pluća na izlaganje štetnim česticama dimova i plinova. Egzacerbacije i komorbiditeti doprinose težini bolesti u pojedinih pacijenata“. Gotovo isključivo je bolest pušača, a malen broj nepušača može također podleći bolesti zbog pasivnog pušenja ili genetičke bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija predvidjela je da će do 2030. godine KOPB postati treći vodeći uzrok smrti na svijetu, a trenutni pokazatelji pokazuju da je ova procjena podcijenila učinak KOPB-a jer je u dijelu svijeta KOPB postao treći vodeći uzrok smrti već 2011. godine.

Egzacerbacija KOPB-a definira se kao akutno i ustrajno (dulje od 48 h) pogoršanje simptoma, odnosno kad su simptomi bolesti jače izraženi nego inače. Podaci Balla i suradnika pokazuju da 50-70% egzacerbacija nastaje uslijed respiratornih infekcija (uzrokovanih bakterijama, atipičnim organizmima i respiratornim virusima), 10% zbog zagađenja okoliša (ovisno o godišnjem dobu i geografskoj lokaciji), a 30% zbog nepoznatih razloga.

Niz pristupa utemeljenih na dokazima koriste se za smanjenje broja egzacerbacija KOPB-a. Temeljni je prvi korak izbjegavanje cigaretnog dima i zagađenja zraka, a korisno je i cijepljenje protiv gripe, cijepljenje protiv pneumokoknih bolesti, zatim inhalirani lijekovi kao što su tiotropin, dugodjelujući beta agonisti i kortikosteroidi te oralni lijekovi koji uključuju inhibitore fosfodieseraze 4 i mukolitike. Bilo koja isplativa intervencija koja smanjuje učestalost egzacerbacija vrijedna je u praksi, prvenstveno zbog pobola i direktnih troškova egzacerbacija, a zatim i zbog bojazni od dugotrajnog gubitka plućne funkcije. Konačno, takve intervencije mogu smanjiti broj dana na bolovanju i gubitak samostalnosti.

Cilj Cochrane sustavnog pregleda bio je istražiti može li redovita profilaktička antibiotska terapija oboljelih od KOPB-a smanjiti učestalost egzacerbacija i utjecati na kvalitetu života. Pretražena je literatura objavljena do kolovoza 2013. godine. U sustavni je pregled uključeno sedam kliničkih ispitivanja s ukupno 3170 ispitanika.

Rezultati analiza pokazuju da kontinuirana profilaksa antibioticima dovodi do klinički značajnih koristi u smanjenju egzacerbacija u oboljelih od KOPB-a. Sva ispitivanja o kontinuiranoj uporabi antibiotika koristila su makrolide pa se stoga ovi rezultati odnose samo na tu vrstu antibiotika. Ispitivanja uključena u ovaj sustavni pregled učinjena su u bolesnika koji su imali česte egzacerbacije i kojima je trebalo liječenje antibioticima ili sustavnim steroidima, ili koji su koristili nadomjesni kisik. Također se radilo o starijim osobama, srednje dobi od 66 godina. Zbog mogućnosti razvoja antibiotske rezistencije i specifičnih nuspojava, potreban je oprez.

Herath SC, Poole P. Prophylactic antibiotic therapy for chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Cochrane Database Syst Rev. 2013;11:CD009764.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 20 Br. 109/110