Prof. dr. sc. Zdravko Mandić: Oftalmologija danas

 

 

Ovogodišnji, osmi po redu kongres Hrvatskog oftalmološkog društva održan je u suradnji s najznačajnijim svjetskim oftalmološkim društvom, Američkom oftalmološkom akademijom (American Academy of Ophthalmology, AAO). Kongres je tematski pokrio sva područja oftalmologije, a s posebnim su interesom praćena predavanja o dostignućima na području primjene laserske tehnologije, novim mikrokirurškim zahvatima te implantacijama multifokalnih intraokularnih leća, kao i lećama koje istovremeno uklanjaju astigmatizam. Iako Hrvatska u stručnosti ne zaostaje mnogo za svijetom, stalni napredak tehnologije i metodološkog usavršavanja zahtijeva kontinuiranu edukaciju, usvajanje novih vještina te ulaganje i izobrazbu mladih ljudi u hrvatskoj oftalmologiji, istaknuo je na kongresu predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva, prof. Mandić.

MEDIX: Prof. Mandić, trenutačno ste već u drugom mandatu kao predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva. Kako se odvijao razvoj oftalmološke struke u Hrvatskoj u tom razdoblju?

PROF. DR. SC. MANDIĆ: Preuzimanje oftalmološkog društva 2000. godine za mene je predstavljalo veliku čast, ali istovremeno i velik izazov i obvezu jer je u tom poslijeratnom razdoblju naše mlado društvo još uvijek bilo suočeno s brojnim poteškoćama i problemima. Nakon organizacijskih promjena započeli smo vrlo ambiciozno djelovanje: htjeli smo potaknuti sve kolege u Hrvatskoj za dolazak i aktivno sudjelovanje s referatima i prezentacijama na specijalizirane tematske simpozije, ciljane radionice i godišnje kongrese. Želeći povećati kvalitetu stručnih sastanaka, nastojali smo uvijek dovesti autoritete i stručnjake za pojedina područja iz inozemstva.

Naglasio bih da smo u tom razdoblju razvili izvrsne odnose s najstarijim i najtradicionalnijim Njemačkim oftalmološkim društvom. Godine 2002. bili smo njihovi posebni gosti: tom su nam prilikom organizirali zajednički simpozij te dodijelili deset stipendija hrvatskim mladim oftalmolozima, koje su omogućile boravak na prestižnim njemačkim univerzitetskim očnim klinikama. Tijekom vremena razvili smo dobre odnose i s drugim oftalmološkim društvima te imali značajne međusobne kontakte i predavanja s njihovim stručnjacima. Kao što vidite, ovdje u Šibeniku uspjelo nam je u Hrvatsku dovesti najbrojnije i najprestižnije oftalmološko društvo, Američku oftalmološku akademiju.

MEDIX: Ovogodišnji se oftalmološki kongres sastojao od niza različitih sekcija. Kojim ste dijelom kongresa posebno zadovoljni?

PROF. DR. SC. MANDIĆ: Najprije bih rekao da smo jako zadovoljni što smo imali priliku organizirati simpozij s američkim kolegama te ravnopravno raspravljati i diskutirati o pitanjima u oftalmologiji. Zadnji dan kongresa smo mogli vidjeti tzv. kirurgiju uživo i zajedno s kolegama iz inozemstva operirati i pritom pokazati na kojoj razini su naše kirurške vještine u odnosu na njihove te možemo li se uspoređivati, odnosno usvojiti neke nove operacijske tehnike.

Također je zgodno spomenuti da smo tijekom kongresa nastavili lijep običaj dovođenja nekoga vrhunskog stručnjaka koji se ne bavi oftalmologijom i koji se uopće ne bavi medicinom, ali je napravio značajne rezultate u svom području. Tako smo ove godine imali prigodu slušati predavanje, odnosno putopis o ljepotama i avanturama na Grenlandu, koji je održao svjetski poznati moreplovac Mladen Šutej. Nakon toga je bilo zadovoljstvo slušati vrlo inspirativno bazično medicinsko predavanje vrhunskoga mladog znanstvenika iz područja molekularne biologije prof. dr. sc. Ivana Đikića, koji je na ovaj sastanak došao specijalno iz Frankfurta.

MEDIX: Posebna sekcija na kongresu bila je posvećena prikazima mladih oftalmologa.

PROF. DR. SC. MANDIĆ: Budućnost Hrvatske oftalmologije naravno ostaje na mladim ljudima pa smo na ovom, kao i na prošlim kongresima, u obliku posebnih sjednica omogućili mladim kolegama da se oprobaju u stvaranju prezentacije te steknu iskustvo u predavanjima i diskusijama o stručnim temama. Posebno Povjerenstvo Hrvatskog oftalmološkog društva je i ove godine skromnim nagradama javno nagradilo najbolje prezentacije i najperspektivnije mlade hrvatske oftalmologe.

Isto tako, ove je godine oftalmološko društvo uspjelo napraviti oftalmološki časopis „Acte Clinice Croatice“: prvi autori bili su isključivo mladi hrvatski oftalmolozi te je i ovo bila prilika da steknu vještinu pisanja stručno-znanstvenih članaka u hrvatskim časopisima.

MEDIX: Koji su idući izazovi Hrvatskog oftalmološkog društva?

PROF. DR. SC. MANDIĆ: Tehnološki i znanstveni napredak u čitavoj medicini uopće, a posebno u medicinskoj disciplini kao što je oftalmologija, odvija se strahovitom brzinom pa je potrebno uložiti svakodnevne napore da bi se ta zbivanja pratilo. Npr. valja gotovo svakodnevno pratiti brojne publikacije i stručno-znanstvenu literaturu, treba konstantno usvajati nove dijagnostičke i terapeutske metode koje su posljedica ubrzanoga tehnološkog razvoja baziranog na suvremenim tehnologijama optičke, laserske ultrazvučne i informatičke tehnologije.

Danas se npr. mogu raditi stvari koje su do prije nekoliko godina bile znanstvena fantastika. Rožnica se može brusiti Excimer laserom precizno u mikronima tako da oko ne treba naočale, može se pregledati žuta pjega uživo suvremenim OCT aparatom koji daje živu histološku sliku mrežnice, može se promijeniti leća koja ima sposobnost stvaranja slike na blizu i daleko, itd. Jedna od zadaća oftalmološkog društva je što je moguće potpunije pratiti sve te napretke, isto tako organizirati se i na domaćem planu i boriti se za naše bolesnike boljom organizacijom i dobivanjem većih financijskih sredstava.

MEDIX: Imate li poruku za hrvatske liječnike?

PROF. DR. SC. MANDIĆ: U Hrvatskoj je uvijek postojala tradicija dobre oftalmologije i dobrih oftalmologa. Kao što sam rekao, naša je struka vrlo propulzivna, efikasna, permanentno se razvija te zahtijeva isto tako vrijedne i stručne liječnike oftalmologe, koje već imamo u Hrvatskoj.

Poručio bih hrvatskim liječnicima da prije svega vole svoju struku, unatoč svim problemima u kojima se nalazimo, da nađu zadovoljstvo u svakodnevnom radu kada postave ispravnu dijagnozu, načine dobar zahvat, dobru operaciju, kada vrate svjetlo ili vid očnom bolesniku. Neka budu sretni zajedno s bolesnicima kada im vrate osmijeh na lice koji je rezultat njihovog rada i mogućnosti naše struke. Želio bih da liječnici u svakom trenutku budu pozitivni i da ih ne frustriraju trenutačne loše pojave u okružju, na radnome mjestu. Jer, rekoh, bolesnik mora biti na prvome mjestu: dužni smo i trebamo mu pomoći na svaki način.

Jedna od zadaća Hrvatskog oftalmološkog društva je što je moguće potpunije pratiti sve napretke struke, isto tako organizirati se i na domaćem planu i boriti se za bolesnike boljom organizacijom i dobivanjem većih financijskih sredstava, ističe prof. Mandić

 

Predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva, prof. Zdravko Mandić, posebno je ponosan što se ove godine na godišnjem kongresu oftalmologa održao i simpozij u suradnji sa najprestižnijim oftalmološkim društvom u svijetu, Američkom oftalmološkom akademijom

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 14 Br. 78