Prof. dr. sc. Murat Yildrim: Hrvatska može podići razinu znanja stomatologa

Prvi regionalni implantoprotetski ICX kongres ugostio je istaknutog stručnjaka s Aachenskog sveučilišta iz Njemačke, profesora Murata Yildirima, koji je brojnim primjerima iz svoje dugogodišnje prakse prikazao zanimljiva implantoprotetska rješenja. Prof. Yildirim je prvi put posjetio Zagreb te je nemalo bio iznenađen, ali i počašćen nazočnošću brojnog auditorija na predavanju koje je održao u sklopu implantoprotetskog ICX kongresa. 

 

Prof. dr. sc. Murat Yildirim radi u privatnoj klinici u Dürenu u Njemačkoj. Doktorirao je 1993. godine, od 1996. radi na Klinici za protetiku i materijale Aachenskog sveučilišta. Specijalist protetike, ujedno i član Njemačkog društva za protetiku i materijale (Deutsche Gesellschaft für Prothetik und Werkstoffkunde) postaje 2000. godine. Ovlašteni je predavač za područje implantologije, no ima i druga područja interesa. To su funkcionalna i estetska protetika, vođena regeneracija tkiva, perioprotetika, bezmetalne rekonstrukcije te eksperimentalna implantologija, o čemu je objavljivao stručne članke i držao brojna predavanja.

MEDIX: Prof. Yildirim, prvi put ste u Zagrebu. Kakvi su Vaši dojmovi nakon predavanja?

DR. YILDIRIM: Moram priznati iznenađenost brojnim auditorijem. Pretpostavljao sam da će me slušati dvadesetak ljudi, s obzirom da je Hrvatska relativno malena zemlja u usporedbi s Njemačkom. Mislio sam da ima malo stomatologa koje bi ova grana dentalne medicine mogla zanimati. Dakako, vrlo sam zadovoljan i počašćen interesom koji su pokazali polaznici ICX kongresa.

MEDIX: Kad već spominjete ICX, koji je „nazivnik“ kongresa? Mislite li da je dentalna industrija preuzela primat u edukaciji doktora dentalne medicine i dentalnih tehničara? Vidite li, u odnosu na dvadesetak godina ranije, razliku u edukacijskim procesima?

DR. YILDIRIM: To ste dobro zapazili, ali mislim da je to normalan trend i da nema ništa lošeg u tome. Industrija daje, u suradnji s kliničarima, kvalitetne inovacije, ali ih isto tako i prezentira, upravo uz pomoć kliničara. Druga stvar je skupoća materijala, naravno mislim na implantate, ali i činjenica da je svako znanje posljedica iskustva. Dobar praktičar mora negdje stjecati iskustvo, a to može uz pomoć dentalnih kompanija, koje su mu partneri na tom putu. Studentima savjetujem da zadrže objektivnost jer je ekskluzivna suradnja sa samo jednom kompanijom i etičko pitanje. Uvijek im govorim: ovaj rezultat možete dobiti na ovaj ili onaj način, odnosno koristeći razne sisteme možete dobiti jednako dobre rezultate. Na vama je odabrati koji vam najviše odgovara, a da pritom ne oštetite pacijenta i ne profanirate struku.

MEDIX: Postoji još jedno etičko pitanje vezano uz estetiku i želje pacijenata. Pacijent je sve više klijent sa željama koje su često u neskladu s biološkim principima dentalne restauracije.

DR. YILDIRIM: U Njemačkoj postoji taj problem, ali je češće vezan uz financijsku komponentu. Radi se o tome da kirurg napravi korektnu implantaciju, koja je skupa i za njemačke građane. No u protetskom dijelu rješavanja dentalne restauracije, radi postizanja niže cijene i „zadovoljavajuće“ estetike, koja je zapravo dvojbena, otisci se šalju u laboratorije u Kinu. Radovi se vraćaju za 1-2 tjedna, jeftiniji su, ali su boja, preciznost i funkcija loši. Međutim, za neke stomatologe i pacijente takvi radovi su, upravo zbog cijene, prihvatljivi. Činjenica je da je cijena rada, materijala i cijelog pogona dentalnog laboratorija u Njemačkoj znatno viša od kineskih, ali nedostatak komunikacije i kvalitetne suradnje s laboratorijem mora dati slabije ili čak dugoročno loše rezultate. Upravo me to iznenađuje kod mojih kolega; svoje radove radim tako da traju 15, 20 i 30 godina, želim da se zadrže u ustima mojih pacijenata doživotno, to je moj cilj i nagrada za moj rad.

MEDIX: Postoje li velike razlike u načinu rada i kvaliteti usluga između privatne i društvene stomatološke prakse u Njemačkoj?

DR. YILDIRIM: Zapravo je to svjetski problem. Npr. u SAD-u razina opće i socijalne stomatologije nije visoka, ali u isto vrijeme u Los Angelesu, New Yorku, Bostonu i drugim gradovima postoje vrhunske stomatološke poliklinike koje pružaju ekskluzivne stomatološke tretmane i vrlo ih skupo naplaćuju. Njemačka je uvijek imala visoke standarde medicine i stomatologije. Posebice je tehnički aspekt stomatološke prakse bio na visokoj razini, i to se zadržalo do danas. Najveći problem predstavlja financijska komponenta, ona je nerijetko razlog preskakanja nekih faza dijagnostike, funkcijske analize i preciznog usklađivanja boje i forme. Stoga stomatolozi, zbog prilagođavanja cijene, pribjegavaju kompromisnim rješenjima, premda postoje i bolji načini.

MEDIX: Imate li neku poruku za hrvatske doktore dentalne medicine?

DR. YILDIRIM: Želim ih podsjetiti koliko je kontinuirana edukacija bitna. Prije svega na fakultetu, još za trajanja studija, potrebno je budućim stomatolozima pružiti što više mogućnosti za praktična iskustava. U Njemačkoj nije moguće dobiti dozvolu za samostalan rad ukoliko doktor dentalne medicine nema barem dvije godine iskustva rada uz mentorstvo iskusnijeg kolege. Svakako bih preporučio budućim implantoprotetičarima jačanje znanja ne samo s područja oralne kirurgije, nego parodontologije, funkcijske dijagnostike i, naravno, protetike. Ta se znanja moraju prožimati, kombiniraju se, i jedna bez drugih ne mogu davati kvalitetne rezultate. Mislim da Hrvatska treba i može podići razinu znanja svojih stomatologa. Time će podići i razinu usluge, a posljedično poboljšati oralno zdravlje i zadovoljstvo svojih pacijenata.

Istaknuti stručnjak s Aachenskog sveučilišta – prof. dr. sc. Murat Yildirim, ovlašteni je predavač za područje implantologije

 

Prof. dr. sc. Murat Yildirim dao je brojne praktične prikaze implantoprotetskih rješenja uz jednostavna i racionalna obrazloženja. Posebno su zanimljivi bili podaci o trajnosti implantata uz kronološke prikaze ortopantomograma

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 18 Br. 98/99