Prof. dr. sc. Miroslav Bekavac-Bešlin: Zajedno protiv raka probavnog sustava

Na Crvenom otoku u Rovinju od 26. do 28. travnja 2013. godine održan je prvi hrvatski tečaj IASGO-a (engl. International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists). Ta udruga koja ujedinjuje kirurge, gastroenterologe i onkologe iz cijelog svijeta ima za cilj kontinuiranu edukaciju mladih stručnjaka, ali i objektivizaciju i globalizaciju medicinskog znanja i umijeća kako bi svugdje u svijetu bio dostupan isti standard medicinskih usluga, bez obzira na rasu, religiju ili socioekonomski status. Tema tečaja u Hrvatskoj bila je „West and East against cancer“ te je objedinila najnovije svjetske spoznaje iz područja dijagnostike i liječenja raka želuca, gušterače i jetre. Tom nam je prilikom više o udruzi rekao prof. dr. sc. Miroslav Bekavac-Bešlin, koji je, uz prof. dr. sc. Davora Štimca, bio glavni organizator tečaja. 

 

MEDIX: Prof. Bekavac-Bešlin, ovo je bio prvi tečaj IAESGO-a održan u Hrvatskoj. O kakvoj se organizaciji radi i koji su joj glavni ciljevi?

PROF. BEKAVAC-BEŠLIN: Veliko ime europske, ali i svjetske kirurgije, prof. Lygidakis, s kolegom prof. Vanderheidenom još je 1988. godine došao na ideju stvaranja udruge koja će omogućiti kontinuiranu edukaciju mladih stručnjaka iz područja kirurgije i gastroenterologije te objektivizirati i globalizirati medicinsko znanje i umijeće kako bi svugdje u svijetu bio dostupan isti standard medicinske usluge. Tako je osnovan Međunarodni gastro-kirurški klub (International gastro-surgical club) koji je prerastao u IAESGO.

Budući da je prof. Lygidakis prijatelj naše klinike, KBC-a „Sestre milosrdnice“, još od osamdesetih godina, kada mu se svidjela metoda rekonstrukcije probavnog puta, nakon odstranjenja kompletnog želuca koju je primjenjivao moj učitelj, prof. Georgijević, naše me poznanstvo potaknulo da se i aktivno uključim u rad udruge.

MEDIX: Koje se sve aktivnosti provode unutar IAESGO-a?

PROF. BEKAVAC-BEŠLIN: Društvo objedinjava liječnike cijelog svijeta, od Afrike, Iraka pa do Kine, te nije bazirano na elitizmu, već potrebi pružanja medicinskih usluga, koja u ovom slučaju podrazumijeva kirurgiju, gastroenterologiju i onkologiju, svima potrebitima.

Druga vrlo važna aktivnost društva je edukacija mladih kolega; osim ovakvih stručnih događanja mladima se omogućava i boravak u najboljim svjetskim centrima. Jedan od svijetlih primjera fantastičnog provođenja edukacije je Kina, koja je ulaganjem u mlade stručnjake i odličnom organizacijom službe postigla zavidnu razinu pružanja zdravstvenih usluga te je spremna na bilo kakve izvanredne situacije ili vremenske nepogode, kao što je bio i nedavni potres u pokrajini Szechuan.

Ponosan sam što smo i mi aktivni u vodstvu IAESGO-a te godinama sudjelujemo u radu svjetski renomiranog časopisa „Gastroenterology“, što nam je dalo kredibilitet da budemo među trideset zemalja koje su napravile ovakav postdiplomski tečaj.

MEDIX: Koliko su ovakvi tečajevi važni za međunarodnu suradnju?

PROF. BEKAVAC-BEŠLIN: Drago mi je što se na ovakvim kongresima i tečajevima razbijaju predrasude o kvaliteti medicine u pojedinim zemljama, kao što je primjerice Rumunjska, u kojoj se, što smo imali prilike čuti tijekom tečaja, na zavidnoj razini primjenjuje kirurgija robotom u liječenju gastroenteroloških bolesti.

Sastanku su, osim kolega iz Hrvatske, prisustvovali i brojni kolege iz regije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, redom vrhunski stručnjaci iz svojih područja, koji su mladim kolegama dali pregled najnovijih dostignuća iz kirurgije jetre, gušterače i želuca.

MEDIX: Kad uspoređujete kirurgiju probavnog sustava u Hrvatskoj i inozemstvu, postoje li značajne razlike?

PROF. BEKAVAC-BEŠLIN: Na tečaju su predavanja održali kolege iz Hrvatske, koji kirurgiju probavnog sustava rade identično kao kolege iz inozemstva. Često me znaju pitati o kirurgiji robota, ali uvijek naglašavam kako robot nema autonomiju, već predstavlja samo produženu ruku kirurga. Hrvatska je imala robota još prije deset godina, i to u Slavonskom Brodu, ali smo ga napustili jer nije bio dovoljno sofisticiran da zamijeni izravan pristup kirurga i asistenta. Danas se kroz sofisticiranije robote, koje kod nas uvode Braun i Aesculap,  robotika ponovno vraća u kirurgiju u Hrvatskoj. Nemojte me krivo shvatiti, robot kao što je Da Vinci je sjajan i predstavlja značajno olakšanje za kirurga jer je moćniji od ljudske ruke, te uz odsustvo tremora i korištenje sve tri dimenzije čini operiranje pravim užitkom. Njegova cijena, koja iznosi oko milijun dolara, međutim ne opravdava kupnju jer i potrošna sredstva potrebna za robota trenutačno nadilaze ono što Hrvatska racionalno i realno treba.

U Hrvatskoj se radi odlična minimalno invazivna i laparoskopska kirurgija, kolege su imali prilike educirati se u inozemstvu, ne zaostaju nimalo za Europom te svoje znanje prenose na mlađe. Danas nažalost ne postoji mogućnost da država šalje mlade liječnike na usavršavanje pa sve ovisi o osobnom interesu i mogućnostima, pri čemu povremeno uskače i farmaceutska industrija.

Prof. dr. sc. Miroslav Bekavac- Bešlin, digestivni kirurg iz Zagreba, uz prof. dr. sc. Davora Štimca, gastroenterologa iz Rijeke, te generalnog tajnika IASGO-a prof. dr. sc. Nikolaosa J. Lygidakisa, bio je organizator prestižnog IASGO tečaja u Rovinju, na kojem su polaznici mogli dobiti pregled najnovijih dostignuća iz kirurgije jetre, gušterače i želuca 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 19 Br. 107/108