Prof. dr. sc. Michael Molls: Edukacija u području radioterapijske onkologije u Njemačkoj

Prof. dr. sc. Michael Molls, direktor poznate klinike za radioterapiju i onkologiju u Münchenu, detaljno je opisao program edukacije iz područja radioterapijske onkologije u Njemačkoj

 

MEDIX: Njemačka radioterapijska onkologija uživa veliki ugled u svijetu, a osobnim ste angažmanom i edukacijom hrvatskih onkologa u vašoj klinici u Munchenu uvelike pridonijeli razvitku radioterapijske onkologije u Hrvatskoj. Možete li reći nešto više o edukaciji u području radioterapijske onkologije u Njemačkoj?

PROF. MOLLS: U onkologiji radioterapija se primjenjuje kao kurativni i palijativni postupak. Radioterapija, sama ili u kombinaciji s kirurgijom, odnosno kemoterapijom, liječi bolesnike s različitim vrstama solidnih tumora kao što su rak kože, rak glave i vrata, rak pluća, rak jednjaka, rak čmara, rak prostate, rak grlića maternice i dr. Moderna radioterapijska onkologija je jedna od najsloženijih i najsofisticiranijih disciplina u medicini i velik broj bolesnika s rakom se liječi X-zrakama i drugim vrstama ionizirajućeg zračenja (npr. elektroni, protoni, teški ioni, itd.). Stoga je jasno da je dobro organizirana i strukturirana edukacija izuzetno važna kako bi se osigurala kvaliteta zbrinjavanja bolesnika s rakom. U Njemačkoj je specijalistički ispit za stjecanje kvalifikacije specijalista radioterapijske onkologije (Facharzt für Strahlentherapie) ustanovljen 1985. godine. Sljedeća tablica daje kratki pregled zahtjeva koje je potrebno ispuniti kako bi se pristupilo specijalističkom ispitu:

60 mjeseci obuke u ovlaštenoj radioterapijskoj jedinici:

  • skrb o bolničkim (odjelnim) bolesnicima 12 mjeseci
  • rad u ambulanti
  • planiranje i simulacija radioterapije
  • teleterapija (linearni akcelerator: 3D radioterapija, slikovno vođenje, stereotaksijski postupci, radiokirurgija, itd.)
  • intersticijska i intrakavitalna brahiterapija
  • tijekom 60 mjeseci obuka iz radioloških slikovnih metoda na odjelu za radioterapiju (planiranje, simulacija, slikovno vođenje na linearnom akceleratoru, itd.)
  • tijekom 60 mjeseci teorijska edukacija koja uključuje radiobiologiju, fiziku zračenja, kliničke osnove i vještine, zaštitu od zračenja i povezano zakonodavstvo, itd.

Prof. dr. sc Michael Molls, direktor Klinike za radioterapiju i onkologiju, München, Njemačka, jedan je od vodećih europskih radijacijskih onkologa

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 20 Br. 111