MEDIX, God. 26 Br. 144/145  •  Razgovor  •  Dermatovenerologija HR ENG

Prof. dr. sc. Alexander J. Stratigos: XXIX. kongres Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – pandemija COVID-19 glavni izazov u 2021. godini

Ema Liu

Alexander J. Stratigos specijalist je dermatovenerolog i profesor na odjelu dermatovenerologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ateni u Andreas Sygros bolnici, glavnoj akademskoj ustanovi za kožne i spolne bolesti u Ateni, Grčka. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ateni te završio pripravnički staž iz interne medicine i specijalizaciju iz dermatovenerologije u Općoj bolnici Massachusetts na Medicinskom fakultetu Harvard (Boston, SAD). Njegov glavni akademski interes i klinička stručnost usredotočeni su na rak kože i dermatoonkologiju, a značajan dio rada posvećuje i bavljenju općom dermatologijom.


 

Kao novoizabranom predsjedniku Europske akademije za dermatologiju i venerologiju (engl. European Academy of Dermatology and Venereology, EADV) za razdoblje od 2020. do 2022. godine, cilj mu je nastaviti rad prethodnog vodstva EADV-a na jačanju uloge akademije kao vodećeg pružatelja potpore obrazovanju u području dermatovenerološke znanosti u Europi i na međunarodnoj razini.

MEDIX: Koji su najveći izazovi s kojima se u zadnje vrijeme suočavate u svom području rada?

PROF. STRATIGOS: Glavni izazov za 2021. godinu bit će pandemija COVID-19 te poteškoće i prepreke vezane za tu zdravstvenu krizu. Prioritet naše akademije je ostati ono što smo oduvijek bili – zajednica dermatologa i venerologa s kontinuiranom razmjenom znanja i stručnosti u korist pacijenata. Nastavit ćemo podržavati svoje članove i kolege kako bismo mogli pružiti najbolju moguću njegu pacijentima u ovim neviđenim vremenima. Kao vodeći obrazovni pružatelj usluga u Europi, dat ćemo snažan program webinara, online alata i mogućnosti e-učenja koji će našim članovima pomoći u optimizaciji skrbi o pacijentima, ali i postići napredak kliničkih istraživanja u različitim područjima dermatovenerologije poput dijagnostike i liječenja upalnih bolesti kože, dermatoonkologije, spolno prenosivih infekcija i bolesti kose i noktiju. Sigurni smo u svoje sposobnosti i radujemo se ispunjavanju dugoročnih ciljeva kao akademija koja služi dermatovenerološkoj zajednici više od 30 godina.

MEDIX: Koje je vaše mišljenje o COVID-19 pandemiji i kako utječe na zdravstveni sustav?

PROF. STRATIGOS: COVID-19 pandemija uzela je golem danak u ljudskim životima te izvršila poguban učinak na zdravstvene sustave i društva. Zdravstveni radnici, uključujući dermatologe i venerologe, suočeni su s nezapamćenim izazovima jer nastoje pružiti optimalnu njegu tijekom krize. Dobivanje preventivnih mjera, davanje prioriteta resursima i odgađanje dermatoloških savjetovanja i izbornih postupaka koji nisu hitni neke su od mjera koje su poduzimali dermatovenerolozi kako bi kontrolirali prijenos COVID-19, a istovremeno osigurali odgovarajuću brigu svojim pacijentima. Telekonzultacije i teledermatologija zamijenili su dolaske pacijenata u ambulantu, dok se većina kontinuiranih medicinskih edukacijskih aktivnosti (kongresi, tečajevi i edukativni događaji) provodi u virtualnom obliku. Iz medicinske perspektive, koordinirani su napori za opisivanje različitih dermatoloških manifestacija bolesti COVID-19. Nekoliko profesionalnih organizacija, uključujući EADV, dalo je smjernice i preporuke za upotrebu bioloških i imunosupresivnih lijekova za kožne bolesti tijekom pandemije. Ohrabrujuće je što se usprkos krizi dermatološki svijet okupio radi razmjene iskustava, razmjene savjeta i komunikacije.

 

Zdravstveni radnici, uključujući dermatologe i venerologe, suočeni su s nezapamćenim izazovima jer nastoje pružiti optimalnu njegu tijekom krize. Provedba preventivnih mjera, određivanje prioriteta resursima i odgađanje dermatoloških savjetovanja i izbornih postupaka koji nisu hitni neke su od mjera koje su poduzimali dermatovenerolozi kako bi kontrolirali prijenos COVID-19, a istovremeno osigurali odgovarajuću brigu svojim pacijentima, istaknuo je prof. Stratigos, novoizabrani predsjednik EADV-a za razdoblje 2020-2022

MEDIX: Ove je godine održan 29. kongres EADV-a, na kojem su spomenute mnoge aktualne teme iz dermatovenerologije. S obzirom da je kongres održan virtualno, kakva su bila vaša i očekivanja Organizacijskog odbora?

PROF. STRATIGOS: 29. EADV kongres, EADV Virtual, ponudio je sudionicima priliku istražiti najnovija dostignuća u znanosti i njezi pacijenata u dermatologiji i venerologiji u impresivnom virtualnom okviru. Znanstveni program obuhvatio je 170 sekcija koja pokrivaju sva područja dermatologije i venerologije, a izlagalo je gotovo 600 govornika, od kojih su svi stručnjaci u svojim područjima. Radovao sam se plenarnim predavanjima na kojima je sudjelovalo nekoliko istaknutih govornika kao što su dr. Chris Callewaert (Belgija), prof. Olivier Chosidow (Francuska), prof. dr. Kilian Eyerich (Njemačka), dr. Michele Nevarez (SAD), prof. dr. Tamar Nijsten (Nizozemska), dr. Christine Janus (Kanada) i prof. dr. Wolfgang Weninger (Austrija). Također, istaknute su bile Spotlight sekcije, koje su pružile sjajne preglede, interaktivna kontroverzna predavanja i najnovije vijesti na kojima su predstavljeni svi novi pomaci u kliničkim istraživanjima vezano za psorijazu, atopijski dermatitis, akne, onikomikozu, urtikariju, prurigo nodularis i ostale.

MEDIX: Što se ove godine moralo napraviti drugačije u organizaciji kongresa, osim što je morao biti virtualan, i koji su bili izazovi u organizaciji?

PROF. STRATIGOS: Organiziranje virtualnog kongresa neusporedivo je s organiziranjem face-to-face kongresa. Izazovi koje bih istaknuo su sljedeći:

1. Odabir pravih dobavljača. Kome možete vjerovati da će kvalitetno postaviti golemu platformu?

2. Upravljanje proračunom, ublažavanje gubitaka (pregovori o cijenama s dobavljačima, odlučivanje o pravednoj strategiji naknade za registraciju, poštujući naše sponzore – isporučiti ROI – Return of investment).

3. Znanstveni program: u potpunosti promijeniti raspored, donijeti odluke o prijenosu uživo u odnosu na prethodno snimanje i uvjeriti predavače da se pridruže virtualnom iskustvu.

4. Komuniciranje i marketing koncepta virtualnog kongresa. Morali smo ponovno obaviti sve komunikacije.

5. Fleksibilnost tima u kojem su mnogima od njih dodijeljeni potpuno novi zadaci. Svatko je morao biti upoznat s digitalnim svijetom i svi su morali naučiti nove vještine.

MEDIX: Možete li nas ukratko provesti kroz novitete obrađene na kongresu?

PROF. STRATIGOS: Tijekom 29. EADV virtualnog kongresa predstavljeno je nekoliko vrućih tema. Među njima je i COVID-19, njegov utjecaj na dermatologiju i venerologiju te kako pandemija utječe na liječnike i pacijente. To je očito važna tema i nešto o čemu svakodnevno učimo. Nekoliko sekcija usredotočeno je na napredak u liječenju psorijaze i atopijskog dermatitisa uz upotrebu novih transformativnih lijekova koji obećavaju da će zadovoljiti potrebe pacijenata. Sljedeće vruće teme su mikrobiom kože i kako utjecati na njenu njegu i liječenje, umjetna inteligencija i satelitska tehnologija te kako to sve može utjecati na njegu pacijenta. Posljednje, ali ne i manje važno: u nekoliko je sesija prikazan napredak u dermatoonkologiji uz upotrebu imunoterapije i ciljanih tretmana kod pacijenata s melanomom i nemelanomskim karcinomom kože. Ciljana terapija blokira MAPK (mitogen aktivirana protein kinaza) put koji je odgovoran za kontrolu stanične proliferacije, diferencijacije i upalnih odgovora. Idealna je za pacijente s BRAF pozitivnim melanomom. Uključuje BRAF inhibitore poput vemurafeniba i dabrafeniba te MEK inhibitor poput trametiniba. Problem je bio što su pacijenti razvili rezistenciju na terapiju te je rješenje dati kombinaciju BRAF i MEK inhibitora (npr. vemurafenib + cobimetinib). S druge strane imamo imunoterapiju koja se po europskim smjernicama smatra prvom linijom terapije za sve pacijente s inoperabilnim metastatskim melanomom bez obzira na BRAF status.

MEDIX: Jedna od aktualnih tema ovogodišnjeg EADV kongresa je definitivno psorijaza. Možete li ukratko reći koje su novosti u biološkom i lokalnom liječenju psorijaze?

PROF. STRATIGOS: Terapijski armamentarij psorijaze brzo se širi s novim dodacima uz već korištene biološke lijekove (anti-TNF, anti IL17/anti IL12 / 23 agensi, apremilast). Nekoliko novih i uzbudljivih tretmana psorijaze u fazi je kliničkog ispitivanja ili odobrenja, poput inhibitora IL17A/F, novih inhibitora IL23, lokalnih inhibitora TYK2 i IL36. Tim širokim rasponom ciljanih terapijskih sredstava moći ćemo postići još veće stope odgovora i poboljšane ishode. Preostalo je riješiti nekoliko važnih pitanja poput upotrebe biomarkera, uloge farmakogenomike i učinka bioloških lijekova u modificiranju bolesti.