Probiotici mogu biti djelotvorni za liječenje proljeva uzrokovanog antibioticima u djece

Antibiotici se često propisuju djeci. Oni mijenjaju ravnotežu mikroorganizama u probavnom traktu, zbog čega često uzrokuju proljev. Probiotici bi mogli spriječiti taj proljev ponovnom uspostavom crijevne mikroflore.

U prosincu 2015. objavljen je Cochrane sustavni pregled čiji je cilj bio procijeniti djelotvornost i sigurnost probiotika (bilo koje vrste i doze) za prevenciju proljeva povezanog s antibioticima u djece. Pretražena je literatura dostupna do studenog 2014. godine.

U sustavni pregled uključena su 23 istraživanja (3938 ispitanika) koja su zadovoljila kriterije uključenja. Istraživanja su ispitala proizvode koji su sadržavali neke od ovih bakterija: Bacillus spp., Bifidobacterium spp., Clostridium butyricum, Lactobacilli spp., Lactococcus spp., Leuconostoc cremoris, Saccharomyces spp., ili Streptococcus spp., same ili u kombinaciji. U 11 istraživanja korišteni su probiotici sa samo jednom vrstom bakterija, a u ostalima s više vrsta. Rizik od pristranosti bio je visok ili nejasan u 12 istraživanja, a nizak u deset istraživanja. Dostupni podaci iz 22/23 istraživanja koja su prikazala incidenciju proljeva pokazuju jasnu korist od probiotika u odnosu na usporedbu s aktivnom intervencijom, placebom ili nikakvom terapijom. Incidencija proljeva povezanog s antibioticima bila je 8% u skupinama koje su primale probiotike u usporedbi s 19% u kontrolnim skupinama. Kvaliteta tih dokaza bila je umjerena. U 16 istraživanja koja su prikazala podatke za nuspojave nisu zabilježeni ozbiljni štetni učinci koji bi se mogli pripisati djelovanju probiotika. Opisane nuspojave uključuju: osip, mučninu, vjetrove, nadutost trbuha, bol u trbuhu, povraćanje, bol u prsima, konstipaciju, poremećaj okusa i oslabljen apetit.

Autori zaključuju da dokazi umjerene kvalitete pokazuju da probiotici imaju zaštitni učinak na nastanak proljeva povezanog s uzimanjem antibiotika u djece. 

Goldenberg JZ, Lytvyn L, Steurich J, Parkin P, Mahant S, Johnston BC. Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrhea. Cochrane Database Syst Rev.2015;12:CD004827.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 119/120