Pretjerano konzumiranje hrane uzrokovano perfekcionizmom

Osobe perfekcionisti u obavljanju dužnosti i različitih drugih aktivnosti u svakodnevnom životu često primaju pohvale, čak i nagrade. Takav odnos prema perfekcionizmu povezan je s uobičajenim, ali pogrešnim, vjerovanjem da perfekcionizam automatski znači uspjeh – poslovni, i u socijalnom obliku života. Međutim, psiholozi upozoravaju da perfekcionizam nije zdrav i učinkovit pristup životnim izazovima. Perfekcionizam je mač s dvije oštrice, tvrdi Simon Sherry, profesor psihologije.

U novoobjavljenoj studiji pokazano je da izraziti perfekcionisti često pate od psihičkih, emocionalnih i duševnih problema koji se nerijetko manifestiraju pretjeranim konzumiranjem hrane. Iako se o tom problemu govori znatno rjeđe nego o anoreksiji ili bulimiji, pretjerano konzumiranje hrane je ozbiljan problem. Obilježava je konzumiranje velike količine hrane u kratkom vremenu. Takvo ponašanje povećava rizik za razvitak depresije, pretilosti, dijabetesa i niza drugih stanja koja narušavaju zdravlje. Najpodložniji razvitku tog, za zdravlje pogubnog načina ponašanja su perfekcionisti – srednjoškolci, i to skupina koja teži perfekcionizmu jer vjeruje da drugi ljudi, npr. roditelji, prijatelji, nastavnici ili poslodavci, to od njih očekuju. Pretjerano konzumiranje hrane tada postaje način utjehe – zbog neuspjeha, usamljenosti, tuge. Da bi se privremeno pobjeglo od poražavajuće stvarnosti, osoba se okreće trenutačnom zadovoljstvu – hrani. Međutim, pretjerano konzumiranje hrane otklanja probleme na samo kratko vrijeme, a uz to pokreće snažne negativne emocije krivnje i srama koje mogu potrajati dulje vrijeme. Jasno je da društvo zahtijeva uspjehe, ali perfekcionizam često vodi neprilagodljivosti. Savjesne i prilagodljive osobe koje mogu prilagoditi svoje sposobnosti ciljevima i očekivanjima sredine, u pravilu su uspješnije u životu. Perfekcionisti često nisu svjesni svog stanja, a kada su ga i svjesni, opiru se traženju pomoći, iako postoje uspješni načini uklanjanja prekomjernog konzumiranja hrane kao nadomjeska neperfekcionizma u perfekcionista.
 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 17 Br. 94/95