Prestanak pušenja prije trudnoće spašava dječje živote

 

Da više žena prestane pušiti prije nego zatrudne, to bi spasilo dječje živote, zaključak je studije američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavljene u srpanjskom broju časopisa „American Journal of Preventive Medicine“.

Iako je u proteklom desetljeću zabilježen značajan pad broja žena koje puše u ranoj fazi trudnoće, pušenje je još uvijek važan faktor rizika za novorođenačku smrt, prijevremeni porod i intrauterino zaostajanje u rastu.

U studiju su bili uključeni podaci od 3,3 milijuna djece rođenih u SAD-u (s izuzetkom Kalifornije) u 2002. godini. Oko 11,5% djece rođeno je od majki koje su pušile tijekom trudnoće. Istraživači su utvrdili kako je prenatalno pušenje uzrokovalo 5-8% prijevremenih poroda, te 13- 19% slučajeva intrauterinog zaostajanja u rastu. Od dojenčadi koja je umrla, 5-7% smrti povezanih je s prijevremenim porodom; 23-34% smrti uzrokovane sindromom nagle smrti dojenčeta moglo biti spriječeno da majka nije pušila prije trudnoće.

Podaci istraživanja imaju i ekonomske konotacije. Istraživači su dodali kako bi, da sve rodilje prestanu pušiti, to značilo uštedu od 232 milijuna dolara godišnje za SAD.

Jedna od istraživačica uključenih u studiju, dr. Diane Ashton, ističe kako je broj koji povezuje sindrom nagle smrti dojenčeta i pušenje vrlo značajan te kako svim rodiljama preporučuje neki oblik odvikavanja od pušenja. Na kraju se postavlja pitanje zašto unatoč svim statistikama koje su već dulje vremena poznate još uvijek postoji veliki broj rodilja pušačica. Istraživanja pokazuju kako su glavni razlozi stres, depresija ili drugi mentalni poremećaji, socijalna prihvatljivost pušenja te život s pušačem.

Istraživači su utvrdili kako je prenatalno pušenje uzrokovalo 5-8% prijevremenih poroda, te 13-19% slučajeva intrauterinog zaostajanja u rastu 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 87/88