Povezanost terapije makrolidima kod majke i djeteta s incidencijom hipertrofične stenoze pilorusa

 

Studije su pokazale kako je liječenje makrolidskim antibiotikom eritromicinom u prva dva tjedna života dojenčeta povezano s povećanim rizikom od hipertrofične stenoze pilorusa. Ipak, nije poznato je li taj rizik prisutan samo u prva dva tjedna života djeteta ili i kasnije te postoji li povećani rizik za hipertrofičnu stenozu pilorusa ukoliko je majka bila na terapiji makrolidima tijekom trudnoće ili nakon poroda.

„British Medical Journal“ od 11. ožujka donosi rezultate kohortne studije provedene na danskoj populaciji za razdoblje između 1996. i 2011. godine.

U studiju je uključeno 999.378 živorođene djece iz jednoplodnih trudnoća, pri čemu je utvrđeno kako je makrolid u terapiji koristila 30.091 majka tijekom trudnoće, 21.557 majki nakon poroda te 6591 novorođenče. Rezultati su pokazali kako se hipertrofična stenoza pilorusa pojavila kod 880 djece te kako omjer rizika za djecu koja su bila na terapiji makrolidom između poroda i 13. dana rođenja iznosi 29,8 (odgovarajuća razlika apsolutnog rizika iznosi 24,4 oboljela na 1000 djece liječeno makrolidskim antibiotikom). Za djecu liječenu makrolidskim antibiotikom između 14. i 120. dana omjer rizika iznosi 3,24. Omjer rizika za majku koja je bila na terapiji makrolidom između poroda i 13. dana djetetova rođenja iznosi 3,49 (odgovarajuća razlika apsolutnog rizika iznosi 2,15 oboljelih na 1000 djece liječene makrolidskim antibiotikom), a za razdoblje od 14. do 120. dana rođenja 0,7. Omjer rizika za korištenje makrolida u trudnoći je iznosio 1,02 za razdoblje između začeća i 27. tjedna gestacije, dok je za razdoblje od 28. tjedna gestacije do poroda iznosio 1,77 (odgovarajuća razlika apsolutnog rizika iznosi 0,67 oboljelih na 1000 djece liječene makrolidskim antibiotikom).
Autori zaključuju kako je liječenje dojenčadi do drugog tjedna života makrolidskim antibioticima snažno povezano s pojavom hipertrofične stenoze pilorusa te kako je takvo liječenje opravdano samo u slučajevima kada korist od liječenja značajno nadmašuje navedeni rizik. Isto je tako utvrđeno i kako postoji povišeni rizik za hipertrofičnu stenozu pilorusa djeteta ukoliko majka tijekom kasne trudnoće (poslije 28. tjedna gestacije) i u prva dva tjedna nakon poroda koristi makrolidski antibiotik.

SCIENCE PHOTO LIBRARY

Studije su pokazale kako je liječenje makrolidskim antibiotikom eritromicinom u prva dva tjedna života dojenčeta povezano s povećanim rizikom od hipertrofične stenoze pilorusa 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 20 Br. 109/110