Povezanost pretilosti trudnica i porođajne mase djeteta

U časopisu JAMA u izdanju od 15. ožujka 2016. godine autorica Jessica Tyrrell i suradnici objavili su rezultate istraživanja uzročno-posljedične povezanosti od ranije poznate tvrdnje da pretile žene rađaju veću djecu i imaju veću mogućnost porođajnih komplikacija.

Cilj istraživanja koje je obuhvatilo 18 prethodnih istraživanja na ukupno 30.487 žena europskog podrijetla bio je testirati genetski dokaz povezanosti majčinog indeksa tjelesne mase (BMI) i porođajne mase djeteta. U tih 18 istraživanja praćena je porođajna masa djeteta, koja je bila u rasponu između 3325 g do 3679 g, a u majki su praćeni genetski skor za BMI (body mass indeks, indeks tjelesne mase), status vitamina D, razina adiponektina, razina šećera u krvi natašte, dijabetes tipa 2, sistolički krvni tlak, razina triglicerida i razina HDL-C-a.

Istraživanje zaključuje da su genetski povišen BMI majke i razina glukoze moguće uzročno-posljedično u svezi s većom porođajnom masom djece, dok je povišeni sistolički krvni tlak majke moguće uzročno-posljedično povezan s nižom porođajnom masom. Zaključci mogu imati implikacije na savjetovanje trudnica. 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 119/120